PS eist actieplan tegen financiële criminaliteit

© Ivan Put
| PS-fractieleider in de Kamer Ahmed Laaouej.

PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej wil dat de bevoegde ministers een actieplan tegen financiële criminaliteit presenteren. Hij lanceert die oproep donderdag naar aanleiding van 'de zorgwekkende verklaringen' van de Brusselse procureur-generaal Johan Delmulle.

Bij de opening van het gerechtelijk jaar had Delmulle woensdag aangegeven dat de Brusselse federale gerechtelijke politie niet meer alle financieel-economische en fiscale misdrijven zal onderzoeken. De procureur-generaal ziet hierin een middel om de gerechtelijke achterstand in Brussel weg te werken. Hij wees er ook op dat de gespecialiseerde recherchecapaciteit van de federale gerechtelijke politie de laatste jaren enorm geslonken is.

'Schandaal'

"Er is nochtans geen gebrek aan dossiers," zo reageert Laaouej donderdag. "Het is een echt schandaal te vernemen dat het parket van Brussel niet meer alle onderzoeken zal voeren wegens de huidige inertie en nalatigheid. Ik vraag dat de drie bevoegde ministers - Justitie, Binnenlandse Zaken en Financiën - snel een actieplan tegen financiële criminaliteit presenteren. Het regeerakkoord is heel duidelijk op dit vlak," aldus de fractieleider.

Laaouej wil ook dat het dossier in het parlement wordt besproken. "Het Rekenhof heeft al concrete voorstellen geformuleerd. De commissie Panama Papers beveelt ook een versterking aan van de federale gerechtelijke politie, de parketten,... De PS begrijpt niet dat dit geen prioriteit zou zijn voor de betrokken ministers," besluit hij.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?