PS: ‘Joachim Coens miskent de Brusselaar’

© PhotoNews
| Minister-President Rudi Vervoort (PS.)

De Brusselse PS reageert negatief op het voorstel van CD&V-voorzitter Joachim Coens om een federale regering te vormen op basis van de Vlaamse en Waalse meerderheid.

Coens is informateur af. Maar dat belet hem niet om zijn ideeën voor de vorming van een nieuwe federale regering aan de man te brengen.

In een interview met De Morgen stelt hij voor om, indien Paars-Geel niet lukt, een afspiegelingscoalitie te maken. De meerderheid in Vlaanderen en in Waals Gewest zouden dan als basis moeten dienen voor de formatiegesprekken. Het gaat om N-VA, Open VLD en CD&V (Vlaamse kant) en MR, PS en Ecolo (Waals). Coens noemt het een ‘toverformule’ die ook in Zwitserland werkt.

Maar het voorstel wordt in Brussel negatief onthaald. Het miskent immers Brussel als Hoofdstedelijk Gewest, zeggen de Brusselse PS-kopstukken unaniem.

'Zorgwekkende vergetelheid'

Philippe Close, burgemeester van de stad Brussel: “Brussel kan niet genegeerd worden. Het gewest bestaat al lang, de CD&V maakte zelfs lang deel uit van de regering. Dit land is samengesteld uit gemeenschappen en gewesten, en het Brussels Gewest maakt daar deel van uit,” zegt Philippe Close die zich verwondert dat Coens hiermee uitpakt op een moment dat zijn partijgenoot Koen Geens als koninklijk onderhandelaar in het veld is gestuurd om een nieuwe federale regering te vormen. “Dit lijkt wel op een interne afrekening binnen CD&V.”

Ook PS-voorzitter Laaouej reageert afwijzend en minister-president Rudi Vervoort (PS) noemt het 'een zorgwekkende vergetelheid'. Hij vraagt respect voor de institutionele Belgische realiteit.

In De Morgen zegt Joachim Coens hierover “Ik weet ook wel dat Brussel en de Duitstalige gemeenschap meetellen, maar waarom zouden de twee grootste gewesten niet samen het heft in handen kunnen nemen?”

'Vivaldi is sterker'

Andere vraag is of Ecolo bereid is om Groen te lossen. En of Ecolo wel met N-VA in zee wil gaan. “Als Ecolo niet mee wil in dit verhaal, dan kunnen we dat alleen maar vaststellen,” zegt Joachim Coens nog in De Morgen. Ter info: een coalitie van N-VA, Open-VLD, CD&V, MR en PS telt voldoende zetels voor een meerderheid.

Bij Groen zijn de reacties negatief. “Onverantwoord hoe Joachim Coens zich elke dag opwerpt als woordvoerder van de N-VA. "Een afspiegelingsregering (zonder Brussel?!) als paars-geel mislukt. Anders verkiezingen." Vivaldi (een coalitie van liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten, red.) kan zoveel sterker zijn. Onbegrijpelijk dat Coens dat gesprek zelfs niet wil voeren,” zo reageerde Vlaams parlementslid Stijn Bex.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?