analyse

‘PS kan Sint-Joost voor lange tijd verliezen’

© PhotoNews
| Emir Kir en Paul Magnette op het partijcongres van de PS van 24 september 2016.

De uitsluiting van Emir Kir uit de PS kwam voor zowat iedereen aan als een verrassing. “Het toont vooral hoe radicaal Paul Magnette is op ethisch vlak,” zegt politicoloog Régis Dandoy, die erop wijst dat de PS Sint-Joost mogelijk voor lange tijd kwijt is.

Dat er wellicht een blaam zou komen voor Emir Kir, dat leek best mogelijk. Maar een uitsluiting van een van de populairste politici van Brussel, dat had geen enkele politieke waarnemer verwacht. “Ook ik niet," geeft politicoloog Régis Dandoy (ULB/UCL) grif toe.

De beslissing van de tuchtcommissie van de Brusselse PS toont voor Dandoy vooral hoezeer het de nieuwe voorzitter van de PS menens is op het vlak van ethiek. “Er is een nieuwe generatie aan de macht, zowel bij de nationale PS met Paul Magnette als op Brussels niveau met Ahmed Laaouej,” legt Dandoy uit. “Samen hebben ze besloten om een radicaal nieuwe richting in te slaan wat de omgang met de mandatarissen aangaat.”

De politicoloog herinnert eraan dat Magnette zich altijd al heel duidelijk heeft geprofileerd wat politieke ethiek aangaat. “Hij is uiteindelijk ook in de politiek gerold na zijn opdracht om orde op zaken te stellen in het corrupte Charleroi. Magnette is iemand die waarden boven electorale afwegingen lijkt te zetten. Al is het natuurlijk dubbel: de aanwezigheid van Kir zal ook wel wat kiezers weggejaagd hebben bij de PS.”

Het tijdstip waarop Kir de partij wordt uitgezet is ook niet toevallig, denkt Dandoy. “Dit kan je niet op een half jaar van verkiezingen doen. Maar nu zijn die nog ruim vier jaar verwijderd. In theorie is er nog tijd om deze episode te doen vergeten.”

Kir is niet de eerste die de nieuwe PS-houding aan den lijve mag ondervinden. Eerder deze maand kreeg ook Benoit Hons, voormalig schepen van Neupré bij Luik, het deksel op de neus. Hons was op vakantie hard van leer getrokken tegen zigeuners, nadat zijn portemonnee was gestolen. “Niet te verzoenen met het lidmaatschap van de PS”, oordeelde de Luikse tuchtcommissie van de partij, exact hetzelfde oordeel dat de Brusselse afdeling nu over Kir heeft. Hons is vandaag ook schepen af.

Wat worden nu de gevolgen voor de Brusselse PS? Op lokaal vlak dreigt de partij alvast een gemeente te verliezen voor onbepaalde tijd. Zolang Brussels populairste burgemeester (met een absolute meerderheid in zetels) zijn lokale steun behoudt, kan hij de gemeente verder besturen. “Mogelijk voor een hele tijd,” analyseert Dandoy. “Niets verhindert Kir om bij de volgende verkiezingen opnieuw op te komen met een lijst van de burgemeester.”

Verschuivingen in het parlement

Op gewestelijk niveau komt de Brusselse regering niet meteen in gevaar, denkt Dandoy, ook als de PS-parlementsleden van Turkse afkomst de partij zouden uitstappen. “Ik verwacht dan niet meteen een heronderhandeling van bevoegdheden. Maar in het parlement krijg je dan wellicht wel verschuivingen. Het voorzitterschap van een commissie hangt bijvoorbeeld af van de sterkte van een politieke fractie.”

De houding van die PS’ers van Turkse afkomst is voorlopig onduidelijk. Enkel Emin Özkara, die al op gespannen voet leefde met zijn partij, kondigde aan dat hij voortaan als onafhankelijke zetelt. Drie andere parlementsleden namen de telefoon niet op toen we ze contacteerden.

Op sociale media werd wel een foto gepost waarop alle Brusselse PS-parlementsleden allemaal eensgezind rond Brussels federatievoorzitter Ahmed Laaouej lijken te staan, na een vergadering deze maandagochtend. Ook parlementsvoorzitter Rachid Madrane, die eerder nog zijn steun aan Kir betuigde, is van de partij, helemaal achteraan in beeld.

PS parlementsleden
De parlementsleden van de PS plaatsten een foto op twitter, die eensgezindheid lijkt te suggereren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?