PS reageert: ‘CDH heeft schrik van decumul’

© Belga
19/06/2017

De PS spreekt van “verraad” en “desertie” van CDH, die maandag aan verschillende partijen heeft gevraagd om in Wallonië en Brussel coalities te vormen zonder de PS. PS-voorzitter Di Rupo ziet daarin een angst van de CDH, vanwege de voorstellen van PS voor een decumul. Laurette Onkelinx, de voorzitster van de Brusselse PS, sluit zich aan bij die boodschap.

Di Rupo reageert in een communiqué op de aankondiging van CDH. “Ik wil niet de dupe zijn van de rechtvaardigingen die CDH-voorzitter Benoît Lutgen opnoemt. Op een moment dat de PS zich klaar en duidelijk uitspreekt voor een decumul, heeft CDH duidelijk schrik gekregen”, zegt Di Rupo. “Meerdere politieke partijen worden geraakt door de schandalen. De PS heeft al de nodige maatregelen genomen om het vertrouwen bij de bevolking in de democratische instellingen te herstellen”, stelt de partijvoorzitter.

“Het werk zet zich binnen de partij verder, en de PS hoopt dat andere partijen zich hierbij aansluiten”, voegt hij daaraan toe. Het vertrek van de Franstalige socialisten uit de Waalse en Brusselse regering is volgens hem niet onvermijdelijk. “De gewestregeringen zijn hard aan het werk om de economie te ontwikkelen en het dagelijks leven van de burgers te verbeteren. De beslissing van CDH blokkeert elke snelle vooruitgang van de Walen en de Brusselaars. Dat is een onverantwoorde houding”, zegt Di Rupo. “Wat de omstandigheden ook zijn, de PS blijft zich inzetten om de belangrijke zaken te verdedigen: de koopkracht, de werkgelegenheid, de huisvesting, het onderwijs, enzovoort”, besluit Di Rupo.

Ook de Brusselse PS-voorzitter, Laurette Onkelinx, laat van zich horen. “Het is het goed recht van Lutgen om zich uit alle regeringen terug te trekken”, zegt Onkelinx, die het een “verbazende keuze” noemt. “Natuurlijk kent de PS moeilijkheden, die te maken hebben met het onaanvaardbare gedrag van enkele partijleden. Maar de partij vat de koe bij de horens: niet enkel met sancties en interne hervormingen, maar ook door actief mee te werken aan voorstellen van decreten en ordonnanties, die het bestuur zullen hervormen.”

'Ook CDH kent ethische problemen'
Onkelinx merkt op dat ook andere partijen, waaronder CDH, met ethische problemen bij sommige partijleden kampen. “Ze weten, net zoals wij, dat hervorming noodzakelijk is. CDH stapt uit de regering op het moment dat de hervormingsvoorstellen in de parlementen besproken worden. Dat wijst op andere doelen”, stelt Onkelinx. Ze herinnert er nog aan dat de Brusselse PS op 23 juni een partijbureau heeft, waar de hervormingsvoorstellen over decumul en vergoedingen besproken zullen worden. “De ethische interne hervormingen kunnen niet wachten.”

CDH breekt met PS

CDH wil niet meer met PS regeren en trekt de stekker uit de regionale regeringen. Dat kondigt partijvoorzitter Benoît Lutgen aan op een persconferentie. Nu CDH uit de Brusselse regering stapt, is de vraag hoe het verder moet met die regering.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , CDH breekt met PS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni