PTB*PVDA'ers Axel Bernard (Schaarbeek), Mathilde El Bakri (Brussel-Stad) en Dirk De Block (Sint-Jans-Molenbeek)
© PhotoNews | Dirk De Block, lijsttrekker PTB-PVDA in Sint-Jans-Molenbeek, de enige Brusselse gemeente waarin de PTB-PVDA uitgenodigd wordt voor een gesprek
Analyse

PVDA blijft zweeppartij tegen wil en dank

EDB
© BRUZZ
15/10/2018

Overal waar de PTB-PVDA in het Brussels Gewest opkwam, boekte de partij grote overwinningen. Maar ondanks die hoge scores, kreeg de PTB-PVDA maar één uitnodiging tot gesprek om eventueel deel te nemen aan de meerderheid. “Het is jammer dat de coalities zo snel gevormd zijn.”

“Het wordt ons vaak verweten dat we veel lawaai maken, maar niet mee besturen,” zegt Yuri De Belder van de PVDA in Schaarbeek. “Maar we hebben in het verleden al bewezen dat we onze verantwoordelijkheid willen opnemen.”

In Schaarbeek groeide de PVDA met 9,3 procent. Maar ook in andere gemeenten deden ze het erg goed, met vooral in Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek en Brussel-Stad een forse groei. Toch is het enkel in Sint-Jans-Molenbeek dat PS-lijsttrekker Catherine Moureaux de hand uitstak voor een gesprek.

“Dat is vreemd en dat toont aan dat in de Belgische politiek de verdeling van de postjes nog steeds voorrang krijgt op de inhoud. De coalities werden wel erg snel gevormd,” vindt Michaël Verbauwhede, parlementslid voor de PVDA in het Brussels Parlement.

Eeuwige zweeppartij

Volgens Karen Celis, politicologe aan de VUB, zou het verrassingseffect wel eens een rol kunnen hebben gespeeld. “Op voorhand waren natuurlijk al enkele coalities besproken en het zou kunnen dat de klassieke partijen daarbij niet aan de PVDA hebben gedacht,” aldus Celis. “Het is een hypothese, maar de PVDA zit als nieuwkomer misschien nog niet in de netwerken die tot bestuursdeelname hadden kunnen leiden.”

Ook politicoloog Dave Sinardet (VUB) betwijfelt of andere partijen de PVDA-PTB als een bestuurspartij zien: "In Brussel hebben ze zich nog niet als dusdanig geprofileerd."

Bruno Bauwens (PTB-PVDA) van Brussel-Stad laat het hoofd echter niet hangen. “Vanuit de oppositie gaan we de meerderheid herinneren aan de beloftes die ze gedaan hebben, vooral dan op het vlak van groene ruimtes en huisvesting. Met de zetels die we hebben, kunnen we wel degelijk invloed uitoefenen op het beleid.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Brussel Kiest 2018, Bruno Bauwens, Yuri De Belder, Dirk De Block, PVDA-PTB, Catherine Moureaux

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie