20211027 1773 ZOOM Francose De Smedt PTB

| Françoise De Smedt, fractieleidster van PVDA in het Brusselse parlement.

PVDA ontkent link tussen partij en protesten in Schaarbeek

© Belga
26/10/2022

Françoise De Smedt, fractieleidster van PTB/PVDA in het Brussels Parlement, betwist dat er een verband bestaat tussen haar partij en het geweld dinsdagavond bij de protesten in Schaarbeek.

Het is al verschillende dagen onrustig in Schaarbeek. Inwoners van de Berenkuilwijk verzetten zich maandag en dinsdag tegen de invoering van het nieuwe circulatieplan in de gemeente. Bij die protesten tegen die Good Move-plannen raakten dinsdagavond bij een betoging zelfs twee agenten en een brandweerman gewond.

Brussels minister van Mobiliteit Van den Brandt noemde een en ander onaanvaardbaar. "De mensen zitten met veel zorgen. Maar dat legitimeert geen enkel geweld. Groepen mensen die misbruik maken van een legitiem ongenoegen om geweld te gebruiken, dat kunnen we niet aanvaarden", zei ze woensdag. Van den Brandt verwees daarbij ook naar verkozenen van MR en PVDA die betrokken zouden zijn.

Fractieleidster De Smedt reageert nu op die aantijgingen. "Het geweld tegen de hulpdiensten moet zonder meer worden veroordeeld. De link die de minister legt tussen deze gebeurtenissen en de PVDA is echter onaanvaardbaar", aldus De Smedt.

Luisteren naar bevolking

Volgens haar mag een en ander de Brusselse regering er niet van weerhouden te luisteren naar de verzuchtingen over Good Move. "Brussel moet veranderen, het verkeer moet afnemen, maar dat moet met de bewoners en voor de inwoners gebeuren. Niet tegen hen", voegde ze er aan toe.

De Smedt noemt het gebrek aan informatie en raadpleging van de bevolking "flagrant". In Anderlecht en Schaarbeek werden de meeste werkzaamheden verricht via Zoom-vergaderingen, soms met slechts 19 deelnemers zoals in Kuregem, zegt ze. "Je kan dat geen ernstige raadpleging noemen."

"De realiteit is dat er tegenwoordig voor veel werknemers in Brussel geen ernstige alternatieven bestaan wat betreft mobiliteit. De gemeenten beginnen dit te beseffen, zoals we kunnen zien in Schaarbeek. De Brusselse regering moet dit horen, de hervorming moet worden herzien", besloot De Smedt.

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Politiek , Good Move , Françoise De Smedt , PVDA , protesten , circulatieplan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni