Rechtsstaat symbolisch begraven aan kabinet Van Quickenborne

© Tristan Wibault via Twitter
| Symbolische begrafenis Rechtsstaat aan kabinet Van Quickenborne.

Aan de Financietoren in Brussel, waar het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zich bevindt, heeft donderdagmiddag een symbolische begrafenisplechtigheid plaatsgevonden. Het Progress Lawyers Network begraaft er de Belgische rechtsstaat, omdat Fedasil al 7.000 keer werd veroordeeld voor het niet bieden van opvang aan asielzoekers.

Tientallen mensen gekleed in het zwart verzamelden zich rond een doodskist met bloemenkransen en een grafsteen met het opschrift "RIP Rechtsstaat".

Het Progress Lawyers Network en verschillende vluchtelingenorganisaties en ngo's oordelen dat de Belgische rechtsstaat dood is. En tegelijk veroordeelden ze de afwezigheid van de federale regering in deze kwestie. Asielzoekers hebben in afwachting van de behandeling van hun dossier recht op bed, bad en brood. Krijgen ze dat niet, dan kunnen ze naar de arbeidsrechtbank stappen om die opvang af te dwingen.

Door de opvangcrisis biedt Fedasil voorrang aan families, niet-begeleide minderjarigen en kwetsbare mensen, waardoor alleenstaande mannen en mensen die al eerder een asielaanvraag hebben ingediend in een ander Europees land, vaak in de kou blijven staan.

Via de juridische permanentie van Vluchtelingenwerk Vlaanderen kan een advocaat voor elk individu dat geen opvangplaats krijgt, naar de rechtbank stappen en een eenzijdig verzoekschrift indienen. Daardoor werd Fedasil dit jaar door de Franstalige Brusselse arbeidsrechtbank al 7.000 keer veroordeeld. In een normaal jaar voor de coronapandemie behandelde de arbeidsrechtbank jaarlijks slechts een 40-tal van deze dossiers.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?