Rousseau krijgt interne partijkritiek uit Brussel: 'Een cynische, electorale strategie'

© PhotoNews

Brussels Vooruit-partijlid Mohamed Abdulhakim spreekt zich deze vrijdag openlijk uit tegen de uitspraken van zijn partijvoorzitter Conner Rousseau, die zich “in Molenbeek niet in België voelt”. “Ik denk niet dat Rousseau een racist is, maar hij probeert wel racisten te paaien,” zegt Abdulhakim.

Mohamed Abdulhakim deelt zijn zorgen vrijdag in een opiniestuk in De Morgen en een interview met Knack. Hij vraagt zich als persoon met een migratieachtergrond af of hij zich nog thuis kan voelen bij Vooruit. Aan BRUZZ bevestigt hij zijn twijfels. “Volgens mij ging die uitspraak helemaal niet over Molenbeek,” zegt Abdulhakim. “Experts hebben het nu over Brussel-bashing, maar als hij zich niet in België voelt bij het zien van mensen van kleur, dan kon hij het evengoed over de Turnhoutsebaan in Antwerpen hebben of een andere stadsbuurt in Vlaanderen.”

Abdulhakim is sinds 2019 lid van one.brussels, de Brusselse afdeling van Vooruit. Hij zetelt niet in de Brusselse gemeenteraad of het parlement. De Gentenaar belandde hier na zijn studies geneeskunde voor een psychiatrie-stage in het Brugmannziekenhuis. Hij woont in Brussel-Stad.

“Conner en zijn team hebben duidelijk niet beseft dat die uitspraak mensen wel degelijk raakt. Of ze beseften het wel en hebben het toch gedaan, wat nog erger is,” zegt Abdulhakim. Is Rousseau volgens hem een racist? “Dat denk ik niet, maar hij probeert racisten wel te paaien. Het is een cynische, electorale strategie. Vooruit zal duidelijk moeten stellen welke richting ze willen uitgaan. Als dat betekent forse uitspraken doen, of samenwerken met de N-VA, dan zullen er wellicht leden afhaken.”

Mohamed Abdulhakim, partijlid Vooruit

Brussel

Zelf houdt Abdulhakim het voorlopig bij “even nadenken” over zijn partijkaart. Hij geeft zijn reactie ook pas een week na de uitspraken van Rousseau. “Ik weet dat andere, jonge partijleden absoluut niet akkoord gingen, maar zag geen kritiek van mensen die iets kunnen veranderen met hun stem. Ik had gehoopt dat mensen als Mohamed Ridouani (burgemeester van Leuven, red.) of Meryame Kitir (federaal staatssecretaris, red.) zich zouden uitspreken, maar dat is niet gebeurd,” zegt Abdulhakim.

In Brussel was hij wel tevreden met de “snelle en correcte reactie” van Molenbeeks Vooruit-schepen Jef Van Damme, die de uitspraken “zeer misplaatst” noemde. Ook Brussels Vooruit-schepen Ans Persoons reageerde snel. “De Brusselse fractie staat misschien wat alleen binnen de partij,” denkt Abdulhakim. Om in de steden een rol te blijven spelen als progressieve partij, kijkt Abdulhakim graag naar een samenwerking met de andere linkse partijen. “Dat wordt belangrijker dan samenwerken met de N-VA,” vindt hij. “Er wordt in de Stad Brussel al prima samengewerkt met de PS. Maar ik denk dat Conner Rousseau niet erg bezig is met Brussel.”

Bezoek aan Molenbeek

De Brusselse Vooruit-fractie is wel minder uitgesproken dan een week geleden. Toen nodigden Brussels fractieleider Fouad Ahidar en Molenbeeks onderwijsschepen Jef Van Damme hun partijvoorzitter Rousseau nog uit voor een bezoek aan Molenbeek. Rousseau's kabinet meldde woensdag aan BRUZZ "dat Conner regelmatig naar Molenbeek gaat, maar daarvoor niet begeleid moet worden".

Ahidar wenste deze week niet meer te reageren op het door hem aangekondigde bezoek. Saliha Raiss, Vooruit-gemeenteraadslid in Molenbeek, liet weten dat "Rousseau altijd welkom is, maar we daar geen rondleiding voor hoeven te organiseren". Rousseau komt dit weekend overigens wel naar het Maritiem Station van Thurn en Taxis, net naast de Molenbeekse Maritiemwijk, voor een bezoek aan de Brussels Padel Open.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?