Brussels Minister-President Rudi Vervoort (PS)

| Brussels Minister-President Rudi Vervoort (PS.)

Rudi Vervoort vraagt Nationale Veiligheidsraad Brussel 'niet te straffen'

© Belga
23/09/2020
Updated: 23/09/2020 13.35u

Vlak voor de Nationale Veiligheidsraad zich opnieuw over de coronamaatregelen buigt, heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort zijn collega's opgeroepen om erover te waken dat de hoofdstad door zijn hoge bevolkingsdichtheid niet wordt "gestraft", als zou worden beslist om de contactregels aan te passen.

De Nationale Veiligheidsraad is om 9 uur van start gegaan. Als minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zit ook Vervoort daar aan tafel. Op La Première (RTBF) waarschuwde hij woensdagochtend nog dat erover gewaakt moet worden dat Brussel niet het slachtoffer wordt van eventuele nieuwe coronamaatregelen, bijvoorbeeld wanneer de toegestane contacten anders zouden worden ingevuld.

"Als je de verschillende steden bekijkt, zie je dat het altijd Antwerpen is dat met de hoogste besmettingsgraad kampt. Maar die stad wordt gered door haar hinterland," zei Vervoort. Daarentegen komt in Brussel 30 tot 40 procent van de gehospitaliseerde Covid-19-patiënten net van buiten de stad. "Je moet er dus voor opletten dat het dichtbevolkte Brussel niet wordt gestraft," zei Vervoort. Hij is ervan overtuigd dat het concept van de contactbubbel door de Nationale Veiligheidsraad door "iets anders" zal worden vervangen. "De enige coronamaatregel waar je vat op hebt, is een lockdown, maar daar wil niemand naar terug."

'Antwerpen genoeg afgezien'

Bij Het Laatste Nieuws reageerde Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) verbaasd op de uitspraken van Vervoort. “De Brusselse minister-president wil niet dat Brussel gestigmatiseerd wordt, maar zowel hij als zijn partijgenoot burgemeester Close (PS) hebben er geen moeite mee om Antwerpen te stigmatiseren, zelfs met foutieve informatie."

"Dat brengt ons echt niet verder," aldus De Wever. "Ik roep op om daar mee op te houden. Antwerpen heeft al genoeg - en onterecht - afgezien door dat soort vingerwijzen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , coronavirus , coronacrisis , corona , Rudi Vervoort , nationale veiligheidsraad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni