Eerste Minister Sophie Wilmès (MR) tijdens de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad van 20 augustus 2020.

Nationale Veiligheidsraad zal bubbel van vijf herbekijken

© BRUZZ
22/09/2020

Woensdag komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen. De bubbel van vijf zal worden aangepast en mogelijk komt er een systeem van provinciale kleurcodes. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht aan VTM Nieuws.

Grote versoepelingen moet de bevolking morgen niet verwachten van de Nationale Veiligheidsraad, zegt viroloog Steven Van Gucht. "Ik denk wel dat het nuttig is om bestaande maatregelen te herbekijken en ze een nieuwe invulling te geven", aldus Van Gucht.

De viroloog wijst in de eerste plaats naar de bubbel van vijf, die al langer onderwerp van discussie is. Die regel wordt aangepast en zal een flexibelere invulling krijgen. Hoeveel contacten toegelaten zullen zijn, zal afhankelijk zijn van de situatie.

Hoe goed of slecht die situatie is, zal wellicht duidelijk gemaakt worden aan de hand van kleurcodes. "Met die kleurcodes kunnen we een overzicht en perspectief geven", zegt Van Gucht.

Provinciale kleurcodes?

De viroloog en voorzitter van Sciensano pleit zelf voor provinciale kleurcodes. "Dat heeft zin, want er zijn grote verschillen tussen de verschillende provincies", aldus Van Gucht. De kleurcodes zouden het bijvoorbeeld mogelijk kunnen maken om meer contacten toe te laten in provincies met een groene code, dan in provincies met een oranje of rode code.

Over het dragen van mondmaskers hoopt Van Gucht dat de Nationale Veiligheidsraad voor duidelijkheid zal zorgen. "Daarvoor moeten er eenduidige regels komen die overal kunnen worden toegepast. Als we buiten en alleen zijn, gaan we geen mondmasker dragen", aldus Van Gucht nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , nationale veiligheidsraad , steven van gucht , bubbel van vijf

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni