Scancars Schaarbeek reden jaren rond 'zonder democratische instemming’

© parking.brussels
| Een scancar, een ‘slimme’ auto die met één scan kan traceren of automobilisten het parkeerreglement al dan niet respecteren.

De scancar, die de parkeercontroles gemakkelijker moeten maken in verschillende gemeentes, waaronder Schaarbeek, hebben in die laatste gemeente daarvoor geen positief advies gehad van de gemeenteraad. Dat stelt gemeenteraadslid Leïla Lahssaini (PTB) aan de kaak.

Sinds 2020 beheert parking.brussels het parkeren in Schaarbeek. Maar om de scanauto te mogen gebruiken, moet er een positief advies zijn van de gemeenteraad en de politiezone. Dat heeft in Schaarbeek lang moeten wachten wachten, schrijft La Capitale.

De scanwagen rijdt sinds 1 januari 2020 rond in Schaarbeek. Het agentschap parking.brussels beheert de scancars en het parkeerbeleid voor de gemeente. Maar het gebruik van camera's voor automatische nummerplaatherkenning (ANPR) moet eerst een positief advies krijgen van de korpschef en goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Het onderwerp stond op de agenda van woensdagavond en is daar goedgekeurd. Gemeenteraadslid Leïla Lahssaini (PTB) betreurt dat dat niet twee jaar geleden gebeurde bij de ingebruikname van de scancars. "Volgens de wet die het gebruik van de scanauto's regelt, is het advies van de politiezone en de gemeenteraad vereist, vanwege de democratische controle. Pas nu heeft de meerderheid om een advies gevraagd," betreurt ze.

Vertraging

“Er is geen specifieke reden of terughoudendheid voor de vertraging, het stond op de lijst van dingen om te doen," reageert Adelheid Byttebier (Groen), schepen van Mobiliteit. "We hebben de procedure gevolgd, we hebben de korpschef van de politiezone om een advies gevraagd."

9 van de 10 gemeentes die zijn aangesloten bij parking.brussels maken gebruik van de scancars. Bij het parkeeragentschap klinkt het dat het ongebruikelijk is dat de toestemming van korpschef en gemeenteraad zo laat zijn, maar dat het niet de eerste keer is. "Het is een hele procedure," zegt woordvoerster Sara Jasmes aan BRUZZ.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?