| Vertrekkende medewerkers van de gemeente zullen in Schaarbeek de komende drie jaar niet altijd vervangen worden (op de foto: stadswachten, een themabeeld)

Schaarbeek bezuinigt: 150 personeelsleden minder

JP
© BRUZZ
28/02/2022

Schaarbeek heeft de begroting voor 2022 voorgesteld. Er moet een tekort van ruim twintig miljoen euro weggewerkt worden, en daarom heeft de gemeente onder meer beslist te besparen op personeelsleden. “In 2012 deden we het ook met 150 personen minder,” verklaart schepen Michel De Herde (Défi).

De bezuinigingsoperatie van de gemeente Schaarbeek werd halverwege februari al aangekondigd. Nu wordt duidelijk dat het om zo'n 150 ambtenaren gaat, politiemensen of medewerkers van het OCMW niet meegeteld. Schepen van Begroting Michel De Herde (Défi) omschrijft de maatregel in de krant La Dernière Heure als "het minst slechte scenario."

Hij bevestigt de besparingsoperatie aan BRUZZ en herinnert eraan dat de gemeentes wettelijk verplicht zijn om de uitgaven te beperken om de begroting in evenwicht te brengen. Het aantal ambtenaren is tussen 2014 en 2021 sterk gestegen, van 1.200 naar 1.500 voltijdsequivalenten. Die zijn ingezet in alle tien de departementen van de gemeente: van scholen tot schoonmaak of gemeenschapswacht.

De Herde belooft dat het besluit om te bezuinigen de kwaliteit van de dienstverlening niet zal veranderen en evenmin zal leiden tot de sluiting van openbare diensten. "We moeten misschien iets harder werken, maar acht jaar geleden deden we het heel goed met 1.200 mensen."

Geleidelijk

De verkleining van het personeelsbestand zal geleidelijk gebeuren, over een periode van drie jaar. Het gaat niet om ontslagen, maar om mensen die zelf vertrekken of op pensioen gaan. Zij zullen niet altijd vervangen worden. Het maximumaantal vertrekkende ambtenaren is vastgesteld op 150, maar dit kan ook minder zijn.

“Stel dat we honderd personen hebben die schoonmaken op de scholen. Dan gaan we verspreid over drie jaar tijd toewerken naar een ploeg van 90 personen. Zal het werk daardoor minder goed gedaan worden? Wellicht, maar misschien zullen we ook manieren vinden om efficiënter te zijn. Misschien schaffen we voor in de grote gymnastiekzaal bijvoorbeeld een robot aan.”

Kritiek

“Wij betreuren het dat het college geen radicalere methode voor het objectiveren van budgettaire behoeften heeft aangenomen, zoals de zero-based budgetmethode," zegt gemeenteraadslid Cédric Mahieu (CDH) vanuit de oppositie.

Abobakre Bouhjar vanuit de PS vreest dat de besparingsoperatie een negatieve impact zal hebben op de salarissen van de ambtenaren. Maar De Herde herinnert dat de hoogte van de salarissen gewestelijk is vastgelegd. De keuzes van de gemeente hebben daar dus geen invloed op.

Ook andere Brusselse gemeentes moeten een oplossing zien te vinden voor hun begrotingstekorten. De coronapandemie heeft een put van 115 miljoen euro geslagen in de budgetten van de negentien gemeentes. Ook de burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) zoekt naar een oplossing. Evere, Jette en Sint-Lambrechts-Woluwe verhoogden dit jaar al de onroerende voorheffing.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Politiek , Samenleving , besparingen , budget , begroting , begroting schaarbeek , ambtenaren

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni