Het Koningin Astridplein, AKA Spiegelplein, in Jette

| Het Koningin Astridplein in Jette

Drie gemeenten verhogen onroerende voorheffing, Jette heeft hoogste tarief

KVDP
© BRUZZ
01/01/2022

De gemeenten Evere, Jette en Sint-Lambrechts-Woluwe gaan de onroerende voorheffing verhogen. In de laatste twee gemeenten gaat dat gepaard met een verlaagde personenbelasting. Ook Ganshoren verlaagt de personenbelasting in 2022.

Dat melden Le Soir, La Capitale en La Dernière Heure. Vorig jaar waren Anderlecht en Evere de enige Brusselse gemeenten die beslisten om de gemeentebelasting in 2021 aan te passen. Voor volgend jaar gaat het om vier gemeenten. In Jette gaat de onroerende voorheffing van 3.649 naar 3.890 opcentiemen. De gemeente haalt zo Schaarbeek (3.810) in als gemeente met het hoogste tarief voor de onroerende voorheffing in het gewest.

“Het kadastraal inkomen van de meeste gebouwen in Jette is zo laag dat de meesten minder belastingen betalen dan in andere gewesten”, zegt aftredend burgemeester Hervé Doyen (CDH) aan de krant. De personenbelasting daalt wel van 6,5 procent naar 6,4 procent.

Ook Sint-Lambrechts-Woluwe voert zo’n lokale taxshift door. De gemeente verhoogt opcentiemen voor de onroerende voorheffing van 2.700 tot 3.200 en verlaagt de personenbelasting 5,7 procent tot 5,4 procent. “Dit betekent 7 miljoen euro meer inkomsten. We willen hier geen jaarlijkse jojo van maken, dus dit is om ons veilig te stellen voor de komende zeven jaar”, aldus schepen van Financiën Xavier Lienart (onafhankelijk).

Be Home-premie

Evere besliste vorig jaar om de personenbelasting te verhogen. Voor volgend jaar verhoogt de gemeente de opcentiemen van 3.415 tot 3.800. Ganshoren raakt niet aan de opcentiemen, maar verlaagt wel de personenbelasting van 6,9 tot 6,8 procent.

Eigenaars die in hun eigen woning wonen, kunnen rekenen op de Be Home-premie, die nu 132 euro bedraagt. Evere zal dat bedrag aanvullen tot 140 euro. In Jette wordt de gemeentelijke aanvullende premie Be Jette verhoogd van 35 tot 40 euro.

Voor mensen met een lager inkomen wordt de premie verdubbeld tot 70 euro. “Die premies zullen de stijging van de onroerende voorheffing compenseren. Voor de opcentiemen kunnen we geen verschillende tarieven voorzien naargelang de wijk of het inkomen”, aldus Doyen nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni