Schaarbeeks OCMW-voorzitster overtuigt oppositie niet

© OCMW Schaarbeek / Facebook
| Een personeelstekort bij het OCMW en wanbetalingen aan sociale hulpverleners zetten de Schaarbeekse gemeenteraad op scherp.

Voorzitster Sophie Querton (Défi) gaf woensdag op een buitengewone gemeenteraad extra toelichting over de problemen bij het OCMW in Schaarbeek. Elf nieuwe werknemers om het personeelstekort weg te werken, overtuigden de oppositie niet. Op de volgende sociale actieraad legt zij een vertrouwensstemming op tafel.

Informaticaproblemen, een schrijnend gebrek aan personeel en de steeds groter wordende complexiteit van de thuissituaties zorgen ervoor dat leefloners in Schaarbeek soms wat langer moeten wachten op hun toelage. OCMW-voorzitster Sophie Querton kende de problemen anderhalf jaar geleden ook al. Sindsdien zijn elf nieuwe sociale werkers aangeworven, zegt ze woensdagavond. "Maar dat is nog lang niet voldoende."

Voor de huidige OCMW-medewerkers is de hoge werkdruk niet meer houdbaar. Vorige week legden zij het werk neer, ook omdat ze te weinig structurele ondersteuning krijgen voor thuiswerk. Vooral Querton heeft voor oppositie en vakbonden boter op het hoofd. De problemen en haar eigengereide aanpak kwamen al aan bod op een geanimeerde gemeenteraad, maar de voorzitster tekende toen niet present.

Coronacrisis

"De problemen binnen het OCMW dateren niet van gisteren en zullen morgen ook niet opgelost zijn", verdedigde Querton zich woensdagavond tijdens een buitengewone gemeenteraad. "Het tekort aan personeel weegt op het welzijn van onze werknemers. De elf nieuwe werkers hebben een contract van bepaalde duur. Het OCMW zal na de coronacrisis bij de opmaak van ons driejaarlijks beheersplan aan de gemeente laten weten wat er nog meer nodig is."

Nadien gaven de financieel directeur en ceo van het OCMW nog verdere toelichting over de operaties die nu worden uitgerold en de sociale dialoog. In een communiqué wijst het college ook op de crisis. "Waardoor er veel meer inwoners bij het OCMW aankloppen voor een premie", klinkt het. "Bovendien werd het publiek diverser: meer studenten, alleenstaanden en mensen die voordien niet bekend waren voor onze diensten zoals cultuurwerkers en zelfstandigen."

Vertrouwensstemming

De oppositie neemt geen genoegen met de uitleg van Querton. "Het verbaast me dat zij administratieve ambtenaren naar voren schuift om de situatie uit te leggen," zegt Matthieu Degrez (PS) in de krant La Dernière Heure. "Ik hoorde ook niets over een schuldbekentenis of engagement van de voorzitster."

PTB hekelde dan weer de afwezigheid van de vakbonden om het standpunt van de werknemers kenbaar te maken. "Ik merkte geen enkel medeleven voor hun situatie", aldus Laila Lahssaini. "U wordt nu nauwlettend in de gaten gehouden", waarschuwde de onafhankelijke Georges Verzin. Op de volgende sociale actieraad zullen de oppositiepartijen een vertrouwensstemming op tafel leggen.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?