© SP.A | Hannelore Goeman (SP.A)

SP.A wil Brusselse schuldindustrie aanpakken

BVR
© BRUZZ
18/01/2018

Na het nationale SP.A-voorstel tegen de schuldindustrie, stelt parlementslid Hannelore Goeman een Brusselse variant met vijf punten voor. “Zo willen we een verbod op gokreclame op het openbaar vervoer, en moeten de schulden aangegaan in openbare ziekenhuizen via één publieke instelling en op een ethische manier geïnd worden”, zegt ze aan BRUZZ.

In Brussel worstelt één op de tien met onbetaalde facturen, en alle kosten die daar bovenop komen. “Een onbetaalde factuur van 20 euro kan makkelijk oplopen tot een schuld van 150 euro”, zegt Brussels parlementslid Hannelore Goeman (SP.A). “Gerechtsdeurwaarders en incassobureaus rekenen onredelijk veel kosten aan, wat eigenlijk onwettig is, en waardoor die schulden de mensen snel boven het hoofd groeien.”

Vijf punten

Eerder lanceerde S.PA-voorzitter John Crombez al een actieplan om dit tegen te gaan. Nu komt er een Brusselse variant, met vijf punten.

“Zo willen we de schulden van alle publieke overheden, zoals openbare ziekenhuizen, innen via één centrale instelling die op een ethische en dus proportionele manier de schulden vordert. Daarnaast pleiten we voor een verbod op gokreclame op het openbaar vervoer, voor vorming rond schulden op school, en meer tijd voor bemiddeling bij onbetaalde waterfacturen”, aldus Goeman. “Voor dat laatste willen we de waterordonnantie wijzigen."

Voorstellen

Het gaat momenteel vooral nog om voorstellen, die nog door de meerderheid - waar de SP.A in zit - besproken moeten worden. Het vijfde punt is wel al enigszins uitgewerkt. “We hebben al één miljoen euro vrijgemaakt voor meer OCMW-schuldbemiddelaars”, zegt Goeman. “Zij kunnen mensen met schulden een redelijk afbetalingsplan voorstellen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Samenleving, schuld, verkiezingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie