Spanning stijgt: wie wordt Vlaams minister voor Brussel?

Updated: 01-10-2019 - 20:47

De zenuwen staan strak gespannen in het Brussels parlement.

Wordt het Cieltje Van Achter (N-VA), of kapen Benjamin Dalle (CD&V) of Bianca Debaets (CD&V) uiteindelijk toch nog de post van Vlaams minister voor Brussel weg? De partijleden zitten op dit moment samen over de verdeling van de Vlaamse ministerposten.

Het zijn spannende momenten voor Van Achter en Dalle. De twee Brusselaars worden al langer genoemd als de favorieten voor de post van Vlaams minister voor Brussel. Van Achter ligt in polepositie, zeker omdat N-VA aanspraak zou kunnen maken op 5 van de 9 ministerposten.

Maar volgens onze informatie is dat nog verre van zeker. Zowel Van Achter als Dalle geeft aan dat er nog niets beslist is. Ze zouden zelf nog in het ongewisse verkeren, omdat de partijvoorzitters hun kaarten dicht bij de borst willen houden. Ook Bianca Debaets zou, als voormalig Brussels staatssecretaris, nog in de running zijn.

De redenering is dat CD&V toch eventueel aanspraak zou kunnen maken op drie ministerposten, als N-VA de voorzitter van het Vlaams parlement levert. De verdeling van 5 ministers voor N-VA, 2 voor CD&V en 2 voor Open VLD ligt dus niet helemaal vast. En dus komt Dalle of Debaets nadrukkelijker in beeld als derde minister voor CD&V.

Montage kanshebbende Brusselministers Dalle Van Achter Debaets
© BRUZZ
| Benjamin Dalle (CD&V), Cieltje Van Achter (N-VA) en Bianca Debaets (CD&V): drie politici in de running voor de post van Brusselminister in de Vlaamse regering Jambon I.

Bij de liberalen zijn met kopstukken als Gwendolyn Rutten en Bart Somers de plaatsjes te duur om ook een Brusselaar minister te maken. Vlaams parlementslid Els Ampe zou zo geen minister kunnen worden.

Of, wie weet, tovert een van de partijen nog een wit konijn uit de hoed.

Straks witte rook verwacht

Benjamin Dalle raakte niet verkozen in het Vlaams parlement, maar zat als directeur van de studiedienst van de partij aanvankelijk mee aan de onderhandelingstafel voor een Vlaamse regering.

Bianca Debaets is dan weer de enige verkozene van de Vlaamse christendemocraten in het Brussels parlement, maar zou ook de overstap kunnen maken naar de Vlaamse regering.

Cieltje Van Achter, ten slotte, is ook Brussels parlementslid, maar flankeerde als ondervoorzitter van de partij nadrukkelijk de Vlaamse onderhandelaars van N-VA.

Over de benoeming van de ministers werd dinsdagnamiddag besloten, waarna de congresleden van de partijen finaal moeten instemmen met de verdeling van de bevoegdheden. Als tenminste de inhoud van het regeerakkoord ook goedgekeurd geraakt door de achterban van de verschillende partijen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?