Nicole de Moor (CD&V) volgt Sammy Mahdi op als staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de federale regering

Staatssecretaris de Moor wil inbeslagnames op kabinet tegengaan

JP
© BRUZZ
02/02/2023

Een deurwaarder heeft een inventarisatie gedaan van de waardevolle voorwerpen van het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Op die manier betaalt het kabinet een deel van de kosten die voortvloeien uit dwangsommen waartoe de rechter heeft beslist. Staatssecretaris De Moor tekent bezwaar aan: "We hebben plaatsen gecreëerd, en we blijven plaatsen creëren."

Eind vorige week kwam een deurwaarder langs op het kabinet om een lijst op te maken van goederen die niet essentieel zijn voor de werking. Een deel van de voorwerpen zou in beslag genomen worden om te verkopen. Denk aan stoelen, tafels, bureaus en kasten. Daarover berichtten De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag.

Het bezoek van de deurwaarder vloeit voort uit een uitspraak van de rechter. Die beval de Belgische staat om dwangsommen van 250 euro per dag per persoon te betalen omdat de staat niet voldoet aan zijn verplichting om opvang voor asielzoekers te voorzien. Concreet gaat het om de dossiers van enkele tientallen asielzoekers uit het kraakpand in de Paleizenstraat.

Ook oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ondervraagt de staatssecretaris donderdag in De Kamer over het onderwerp, zo kondigde hij een dag eerder aan in de commissie Binnenlandse Zaken. Francken stelt ook dat de dwangsommen "als een zwaard van Damocles" boven de federale regering hangen.

Naast de Belgische staat is Fedasil, het federaal agentschap dat instaat voor de opvang van asielzoekers, al duizenden keren veroordeeld tot dwangsommen. Eind januari kreeg de administratie ook bezoek van de deurwaarder.

'Dwangsommen betalen helpt opvangcrisis niet'

"De deurwaarder is inderdaad op het kabinet geweest," klinkt het. Er is een inventarisatie opgemaakt, er zijn geen voorwerpen meegenomen. Op een later moment zou de deurwaarder communiceren wanneer de goederen meegenomen zullen worden. Daartegen heeft de staatssecretaris bezwaar aangetekend omdat "de overheid plaatsen heeft vrijgemaakt en blijft zoeken naar meer plaatsen."

De Moor stelt bovendien dat de dwangsommen het probleem van de opvangcrisis en het hoge aantal asielaanvragen in België niet oplossen. De verhalen over enorme geldsommen die in België worden uitbetaald aan asielzoekers zouden wel eens meer mensen kunnen aansporen in België een asielaanvraag te doen. "Dergelijke dwangsommen - 30.000 euro aan elke individuele asielzoeker - gaan de problemen niet oplossen, maar erger maken."

Wat de asieldruk volgens De Moor wél vermindert: 'secundaire migratie' aanpakken. De Europese Dublin II-procedure schrijft voor dat je asiel moet aanvragen in het land waar je Europa binnenkomt. Dat gebeurt lang niet altijd: zo heeft Tsjechië ruim 29.000 migranten geregistreerd in 2022, waarvan ruim 1.600 mensen een asielprocedure hebben opgestart.

Naar alle waarschijnlijkheid is een groot deel van de mensen doorgereisd naar andere landen in Europa, waaronder België. België staat volgens De Moor 'disproportioneel' onder druk. De Moor wil de druk op het Belgische asielsysteem tegengaan door de mensen die asiel willen aanvragen beter over Europa te spreiden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni