Fedasil, Federaal Agentschap Opvang Asielzoekers in de Kartuizersstraat

| Fedasil, Federaal Agentschap Opvang Asielzoekers

Rechter laat spullen Fedasil in beslag nemen om dwangsommen te betalen

© Belga - BRUZZ
20/01/2023
Updated: 20/01/2023 15.07u

Een deurwaarder mag spullen van Fedasil in beslag nemen en verkopen, zo heeft de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel beslist. Het agentschap voor de opvang van asielzoekers werd vorig jaar veroordeeld tot dwangsommen omdat het asielzoekers niet kon opvangen, maar betaalde die dwangsommen niet.

Dat schrijft La Libre Belgique vrijdag. Eind december werd een deurwaarder aangesteld die een lijst met in beslag te nemen goederen opstelde. Het gaat onder meer om een televisie, zitmeubilair en zes banken, goederen die niet essentieel worden geacht voor de missie van Fedasil. De voorwerpen kunnen in beslag worden genomen en de verkoop is gepland op 13 februari.

"We onderzoeken de twee beslissingen van de rechter (die betrekking hebben op boetes van meer dan 13.000 euro in één zaak en meer dan 99.800 euro in de tweede zaak, red.) en de maatregelen die we moeten nemen", reageerde Fedasil in La Libre.

Niet-essentiële goederen

In een reactie vrijdag laat het agentschap weten dat het inderdaad een lijst heeft opgesteld met beslagbare goederen en die heeft overgemaakt aan de betrokken deurwaarders.

Het agentschap bevestigt dat het enkel gaat om goederen die 'niet essentieel' zijn voor de werking van het agentschap. Het voegt eraan toe dat uitsluitend goederen in beslag zullen worden genomen op de hoofdzetel van Fedasil, niet in de opvangcentra.

Volgens Fedasil werd nog geen datum vastgelegd voor de effectieve inbeslagname.

Het is de eerste keer dat er wordt overgegaan tot inbeslagnames bij Fedasil. Dat zal door de verkoop van de goederen de dwangsommen niet moeten betalen. Volgens Fedasil gaat het om drie individuele dossiers van verzoekers om internationale bescherming.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) is van mening dat "de inbeslagnames niets oplossen" en wijst er op dat "er in 2022 enkele duizenden opvangplaatsen gecreëerd zijn".

Geld beter gebruiken

Fedasil werd intussen al meer dan 1.000 keer veroordeeld omdat de wettelijk gegarandeerde asielopvang niet verleent. Daarbij legt de Brusselse rechter telkens dwangsommen op per dag dat dat niet gebeurt. Fedasil probeert in dat geval zo snel mogelijk opvang te zoeken voor de asielzoekers in kwestie, om te voorkomen dat het die dwangsommen effectief moet betalen. De totale som van de opgelegde dwangsommen loopt wellicht al in de miljoenen, schrijft de VRT.

Bij de VRT zegt De Moor alles in het werk te stellen om het betalen van dwangsommen te vermijden. "Het gaat om hoge sommen geld en ik denk dat we dat geld beter kunnen gebruiken om opvangplaatsen te creëren." Er is ook geen politieke onwil om opvangplaatsen te creëren, benadrukt ze. "Maar de realiteit is dat de uitdaging heel groot is en dat we dit niet kunnen oplossen zonder structurele hervormingen. Ook inbeslagnames kunnen dat niet doen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni