| Een van de protesten tegen het geweld in Iran.

Stad Brussel toont steun aan Iraanse vrouwen op 150 reclameborden

JP
© BRUZZ
12/10/2022

Na de dood van een 22-jarige vrouw in Iran braken protesten los die gewelddadig werden neergeslagen. Ook in Brussel vonden heel wat betogingen plaats. Burgemeester Philippe Close (PS) laat nu een steunboodschap zien aan Iraanse vrouwen op 150 reclameborden.

"Sinds enkele weken getuigen vrouwen over hun woede en onbegrip over wat er is gebeurd," zegt burgemeester Philippe Close (PS) op Twitter. De burgemeester wil deze vrouwen steunen. "Wij hebben besloten hun boodschap over te brengen op de 150 reclameborden in de openbare ruimte," zegt Close op Twitter.

In het korte clipje is onder andere te zien hoe een vrouw haar hoofddoek verbrandt en hoe een andere vrouw haar haren afknipt: een symbolische actie om Iraanse vrouwen te steunen. Ook Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) en staatssecretarissen Nawal Ben Hamou (PS) en Barbara Trachte (Ecolo) knipten overigens een lok haar af.

De zedenpolitie had Mahsa gearresteerd omdat ze zich niet had gehouden aan de verplichte regels voor het dragen van een hoofddoek. Ze overleed in het ziekenhuis. Sinds haar dood protesteren vrouwen en mannen in Iran tegen de islamitische wetten met als slogan 'Vrouw, leven, vrijheid'.

Ook in Brussel vonden heel wat protestacties plaats. Die gingen niet alleen over de hoofddoek, maar ook over het geweld waarmee de Iraanse politie de protesten neersloeg. Vooral in de stad Sanandaj in de Iraanse provincie Koerdistan is het de afgelopen dagen tot gewelddadige rellen gekomen die op een burgeroorlog leken, met doden en gewonden tot gevolg, weet Belga.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni