Steungroep hongerstakende sans-papiers bezet Dienst Vreemdelingenzaken

De steungroep bevestigt een spandoek aan de ingang van het gebouw van Dienst Vreemdelingenzaken
© USPR
| De steungroep bevestigt een spandoek aan de ingang van het gebouw van Dienst Vreemdelingenzaken
© USPR
| De steungroep bevestigt een spandoek aan de ingang van het gebouw van Dienst Vreemdelingenzaken

Een vijftigtal mensen bezet dinsdagmiddag het gebouw van de Dienst Vreemdelingenzaken. Zo willen ze steun betuigen aan de 475 hongerstakers van de groep USPR (L' Union des Sans Papiers pour la Regularisation).

De bezetters zijn studenten, burgers, sociaal werkers en activisten van de collectieven die sinds een maand hulp bieden aan de hongerstakers zonder papieren. Volgens de politie ging het om een kleine veertig activisten binnen, en nog eens een vijftigtal buiten. Ze bezetten het gebouw van de Dienst Vreemdelingenzaken vanaf 15.30 uur.

Klimmers hebben een groot spandoek aan de facade van het gebouw bevestigd en voor het gebouw worden speeches gegeven. Er worden leuzen geroepen als "Une seule solution. La régularisation."

Ontmoeting met Dienst Vreemdelingenzaken

Een aantal van hen zijn ook in gesprek gegaan met de ambtenaren van Dienst Vreemdelingenzaken. De bezetters eisen een ontmoeting met Freddy Roosemont, directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken. Ze willen samen oplossingen bespreken voor de hongerstakers.

Na een hongerstaking van een maand is een politieke oplossing nog niet in zicht. Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) heeft eerder al gezegd dat hij openstaat voor dialoog, maar dat hij niet tegemoet kan komen aan de eisen van de hongerstakers: regularisatie op basis van duidelijke criteria en onder toezicht van een onafhankelijk comité.

De gezondheid van de hongerstakers gaat achteruit. Iedere dag worden er mensen opgenomen in het ziekenhuis. “Er moet dringend een oplossing worden gevonden voordat zich een menselijke tragedie voordoet,” klinkt het in het persbericht van het steuncomité.

Politieagenten halen de flyers weg die de activisten hebben opgehangen.

Acties

“We hebben een beroep gedaan op de politieke partijen in de regeringsmeerderheid, we hebben het kantoor van de PS bezet en we hebben onze krachten gebundeld in een mars. Het is nu meer dan noodzakelijk om terug te keren naar een waardigheid die structureel ontwricht is door het beleid van de staat,” klinkt het nog.

De organisaties en collectieven die samen het steuncomité van de USPR vormen, zijn vastberaden meer acties te voeren om de eisen van migranten zonder papieren kracht bij te zetten.

Inhoudelijke oplossing

CD&V, Open VLD, Vooruit, Ecolo, Groen en de PS moeten volgens de activisten nu met een inhoudelijke oplossing komen die een regularisatie inhoudt op basis van een ruimere definitie vanwege ‘buitengewone omstandigheden’. De oplossing moet volgens hen rekening houden met de reële situatie van mensen zonder papieren in België, de gezondheids- en economische crisis en de noodzaak tot economisch herstel.

De actievoerders hebben te horen gekregen dat directeur-generaal Roosement hen niet te woord zal staan. De Dienst Vreemdelingenzaken is voorlopig niet bereikbaar voor een reactie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?