| Christophe De Beukelaer (Les Engagés) wil bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) in het parlement ondervragen.

Stijgende prijs kraantjeswater: Les Engagés wil werking van Vivaqua 'grondig herzien'

EC
© BRUZZ - Belga
21/01/2023

Nu de Brusselse waterprijs met bijna 15 procent dreigt de stijgen, vraagt oppositiepartij Les Engagés dringende aandacht voor de financiën van watermaatschappij Vivaqua. “Enorme investeringen zijn nodig,” meent parlementslid Christophe De Beukelaer.

Vivaqua sukkelt al maanden met informaticaproblemen, waardoor heel wat nieuwe klanten zich niet konden aansluiten en zo’n kwart van de klanten ook nog altijd geen facturen ontvangt. Volgens Les Engagés loopt het er grondig mis. De voorgestelde prijsstijging met 14,5 procent – een jaar na zo’n eerdere prijsstijging – is voor de oppositiepartij nu aanleiding om de algehele financiën van de dienst grondig te herzien. Volgens de partij zorgt de moeilijke financiële situatie van de watermaatschappij er ook voor dat belangrijke investeringen, zoals rioleringswerken, zijn uitgesteld.

Op dit moment heeft Vivaqua een gecumuleerd tekort van bijna 1 miljard euro. De Brusselse overheid staat al garant voor 300 miljoen euro en keerde de maatschappij de laatste drie jaar voor meer dan 78 miljoen euro aan subsidies uit. Nog eens tien miljoen euro kwam van een lening van finance.brussels. “Vivaqua vormt een systemisch risico voor het Brussels Gewest, mogelijk met zware gevolgen voor de belastingbetaler,” vreest Christophe De Beukelaer. “De financiële situatie is zorgwekkend en enorme investeringen zijn nodig.”

Vivaqua fusioneren

Hij wil bevoegd minister Alain Maron (Ecolo), samen met de CEO van Vivaqua, hierover ondervragen in het parlement. “Wat doet de minister? Wat is zijn plan om een betaalbare waterprijs voor Brusselaars en duurzame, strategische investeringen te garanderen?”, vraagt het parlementslid.

Les Engagés stelt voor om Vivaqua te fuseren met Hydria, de maatschappij voor waterbeheer in Brussel, en om een gewestelijke vertegenwoordiger aan te stellen in de raad van bestuur. Op termijn wil de partij ook dat Vivaqua onder gewestelijk beheer komt. De partij hoopt ten slotte op meer samenwerking met Vlaamse en Waalse watermaatschappijen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , vivaqua

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni