Het Europees Parlement in 2004

| Het Europees Parlement in Brussel, aan het Luxemburgplein.

Straatsburg noemt renovatie Europees parlement in Brussel onnodig

EC
© BRUZZ
25/11/2020

De burgemeester van de Franse stad Straatsburg, waar het tweede gebouw van het Europees parlement staat, vindt het onnodig om het gebouw in Brussel nog te verbouwen. Dat schrijft zij in een brief aan parlementsvoorzitter David Sassoli, waarover De Standaard bericht. Ze stelt tussen de lijntjes voor om alle vergaderingen in Straatsburg te houden.

Het parlementsgebouw aan het Luxemburgplein in Brussel wacht momenteel op een grondige renovatie en zelfs de piste van een volledige nieuwbouw ligt nog op tafel, hoewel het nog geen dertig jaar oud is. Vorig jaar werd al een projectoproep gelanceerd naar architecten die ermee aan de slag willen, maar de beslissing valt pas volgend jaar. 'Is dat wel nodig?', vragen enkele Franse politici zich nu af. Zij hebben liever dat alle parlementsvergaderingen naar Straatsburg zouden verhuizen, zo schrijft De Standaard.

In een brief aan David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, herinneren burgemeester Jeanne Barseghian van Straatsburg en de president van de Franse regio Grand Est de parlementsvoorzitter eraan dat er al een "functioneel perfect gebouw" in Straatsburg staat.

"Het is voldoende groot om tegemoet te komen aan gezondheidsmaatregelen en ontworpen zodat onze ecologische voetafdruk aanzienlijk verminderd wordt", leest de brief. "Die troeven versterken onze verrassing bij het horen dat er plannen zijn om het parlement in Brussel te renoveren voor een bedrag in de grootteorde van 500 miljoen euro."

Pendelaars

Normaal gezien pendelen alle europarlementariërs één week per maand naar Straatsburg voor een plenaire vergadering. De andere weken vinden de vergaderingen in Brussel plaats. De parlementsleden vragen zelf al langer om die volksverhuizing af te schaffen, maar het is er nooit van gekomen en het staat zo in het Europees Verdrag.

Sinds de start van de coronacrisis is er echter nog geen enkele vergadering in Straatsburg geweest. De parlementaire zittingen zijn in september hervat in Brussel en veel leden volgen de zittingen enkel online. Volgens Barseghian, zelf lid van de groene fractie, is een Brusselse renovatie niet duurzaam en te duur. "Waarom zouden we een parlement in Brussel verbouwen als er één staat in Straatsburg?", schrijft zij in haar brief.

Het is wel onwaarschijnlijk dat het Europees Parlement uit Brussel zou verdwijnen, want zo'n beslissing moet door alle lidstaten worden goedgekeurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Europees Parlement , Brussel-Straatsburg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni