Sven Gatz na aanval van N-VA: ‘Begroting pas in oktober'

© PhotoNews
| Sven Gatz (Open VLD.)

In Vlaanderen krijgt minister-president Jan Jambon (N-VA) kritiek omdat hij de begrotingstabellen nog niet bekend wil maken in het parlement. Zijn Brusselse partijgenote Cieltje Van Achter springt in de bres voor haar Vlaamse collega’s. “In Brussel wachten we al drie maanden op cijfers.” Volgens minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) zijn die wettelijk pas eind deze maand vereist.

“In Vlaanderen roepen Groen en SP.A om cijfers, terwijl diezelfde partijen hier in Brussel hun handtekening hebben gezet onder een regeerakkoord waarin niets is berekend”, zegt Cieltje Van Achter (N-VA), die haar fractie leidt in het Brussels parlement.

Maar dat hoeft helemaal nog niet in Brussel, zegt bevoegd minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD). “Het is al dertig jaar lang de regel dat de regering de begroting eind oktober voorstelt. Het doet er niet toe of het een verkiezingsjaar is of niet. Ik kan begrijpen dat mevrouw Van Achter nieuwsgierig is naar onze plannen, maar zij kent het reglement evengoed als ik.”

Voor Van Achter is de wetgeving geen excuus. “Wij hebben de discussie al gevoerd in juli en ik heb opnieuw om een debat gevraagd in september. Telkens blijven de cijfers uit. Als ik vraag hoe de ministers hun gratis openbaar vervoer zullen betalen, moeten ze nog studies doen. Ze rijden gewoon blind.”

Vlaamse discussie

Gatz ziet de opmerking van Van Achter vooral als een reden om de “spanning uit Vlaanderen naar Brussel te verleggen”.

“Aan een regeerverklaring moet je strikt genomen geen begrotingstabellen koppelen”, zegt hij. “De discussie is er maar omdat het niet duidelijk was of het debat in het Vlaams parlement over de regeerverklaring of de Septemberverklaring moest gaan. Maar ik heb niks te maken met de afspraken die minister-president Jambon maakt met mevrouw Homans (Vlaams parlementsvoorzitter, red.).”

Sven Gatz (Open VLD)

De N-VA-fractieleidster zegt dan weer dat zij het vooral tijd vond voor een discussie in Brussel. “Het is hallucinant dat er intenties en loze beloften worden gemaakt zonder berekeningen. Blijkbaar is de discussie niet gevoerd over waar ons belastinggeld naartoe gaat.”

Gatz belooft dat de Brusselse regering “op schema” zit om eind oktober de budgetten bekend te maken. Ook de meerjarenbegroting wordt op dat moment herwerkt op basis van de nieuwe plannen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?