Tientallen asielzoekers slapen dit weekend op stoep van Klein Kasteeltje

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 19 augustus 2022
Updated: 19-08-2022 - 18:14

De drukte aan het Fedasil-aanmeldcentrum Klein Kasteeltje houdt al weken aan. Na de chaos van gisteren, toen burgemeester Philippe Close (PS) het aanmeldingscentrum naar de vooringang verplaatste, grepen vrijdag opnieuw tientallen asielzoekers naast een plekje in het asielcentrum.

Na een dag van sluiting konden asielzoekers zich vrijdag opnieuw aanmelden in Klein Kasteeltje, al moesten de werknemers van Fedasil zich wel herorganiseren.

Reorganisatie

De selectie verloopt nu aan de voorkant van Klein Kasteeltje, naast de Brusselse Kleine Ring.

"Dat de veiligheid gegarandeerd moet zijn voor iedereen, personeel en andere bewoners in het Klein Kasteeltje, is voor ons een prioritaire bekommernis", stelt Sieghild Lacoere, woordvoerster van staatssecretaris de Moor. "Vandaag is de politie met meer mensen op het terrein aanwezig net om die veiligheid te garanderen, dat is ook voor hen een taak extra", legt ze uit.

'Maatregelen in uitvoering'

Nu de asiel- en opvangcrisis blijft aanhouden pleit Vluchtelingenwerk Vlaanderen voor een afkondiging van het federale rampenplan. Bij de Moor verzekeren ze dat de regering haar werk doet en oplossingen zoekt.

"De maatregelen die door de regering zijn genomen zijn in uitvoering. Ik weet niet welke instantie op één, twee, drie locaties opent. Er zijn praktische regelingen te treffen, bedden klaar te zetten, personeel te vinden en de nodige veiligheids- en gezondheidsvoorzorgen te nemen", stelt de woordvoerster van de Moor.

Nood aan Europees kader

De zaken die Vluchtelingenwerk Vlaanderen voorstelt, zoals noodopvang in hotels, vindt de regering geen goede oplossingen op lange termijn.

"De regering gaat ook niet akkoord met die voorstellen om mensen in hotels op te vangen. Er is een nieuw Europees kader nodig, maar in afwachting daarvan moeten de huidige regels uitgevoerd worden. Dat betekent dat mensen die elders in de Europese Unie een aanvraag hebben lopen naar daar moeten terugkeren", verklaart Lacoere.

Het tijdelijke noodopvangcentrum dat recent is geopend in Berlaar heeft 750 plaatsen, maar dat lijkt de huidige situatie in Brussel nog niet te verlichten. Al komen er daar nog dagelijks asielzoekers bij.

"De bus naar Berlaar is gisteren door deze situatie niet kunnen vertrekken, dat moet opnieuw georganiseerd worden. Woensdag opent het Dublin-centrum in Zaventem om mensen op te vangen die al in een ander EU-land geregistreerd zijn", geeft Lacoere nog mee.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?