Tinne Van der Straeten: 'Volgende keer kandidaat-voorzitter Groen'

De Koekelbergse Tinne Van der Straeten zal zich nu niet kandidaat stellen voor het voorzitterschap van Groen. "Maar de volgende keer zal ik dat wel doen", zei de Groen-politica in A La Carte. Over het standpunt van haar partij inzake bedrijfswagens is ze kritisch. "Misschien heeft de partij hier geen duidelijk standpunt over."

Groen kiest volgende maand een nieuwe partijvoorzitter. Huidig voorzitter Meyrem Almaci kan herverkozen worden, maar ook Björn Rzoska heeft zich kandidaat gesteld. "Ik heb er lang aan getwijfeld en de vraag is verschillende keren aan bod gekomen", zegt Tinne Van der Straeten in A La Carte op BRUZZ-radio. Nu is niet het goede moment, klinkt het bij het Kamerlid uit Koekelberg. "Ik ben niet klaar om mijn thema's - energie en klimaat - nu in de steek te laten, gezien de grote urgentie."

In oktober wordt het dus Almaci of Rzoska. "Maar ik zeg niet nee tegen de voorzittersstoel", gaat Van der Straeten verder. "De partij ligt mij nauw aan het hart en ik wil absoluut een rol spelen in de uitbouw van de partij. Bij de volgende verkiezingen zal ik mij wel kandidaat stellen voor het voorzitterschap van de partij."

Groen scoorde bij de voorbije verkiezingen minder goed dan verwacht. "Wij moeten als groenen werken aan hoop en oplossingen. Dat heb ik in de afgelopen campagne gemist", verklaart de politica die van 2005 tot 2007 nog ondervoorzitter van de partij was. "De fundamenten van onze partij zitten wel goed. Nu is de vraag welk huis wij daarop bouwen."

Paars-groen

Als het van Van der Straeten afhangt komt er snel een federale regering - dit jaar nog - en dan liefst geen paars-gele, maar een paars-groene regering. Die zou dan een krappe meerderheid hebben van een zetel.

Tinne Van der Straeten (Groen)

"Niet het overschot, maar het politieke project dat de verschillende partijen met elkaar verbindt, is wat een regering werkbaar maakt", stelt Van der Straeten. "Als partijen naar oplossingen zoeken zodat mensen zich geen zorgen hoeven te maken over het einde van de maand of het einde van de wereld, kan het. En als groene familie blijven wij beschikbaar voor oplossingen."

Bedrijfswagens

De voorbije dagen viel op dat kandidaat-voorzitter Rzoska er moeilijk in slaagde om een duidelijk standpunt te formuleren rond bedrijfswagens. Moeten de salariswagens afgeschaft worden of niet? Het duurde enkele interviews voor daar meer duidelijkheid over was.

"Met de bedrijfswagens hebben wij absoluut geen goede beurt gemaakt", geeft Tinne Van der Straeten toe in A La Carte. "Het systeem van bedrijfswagens is een subsidiëring van vervuiling en overconsumptie. Ik twijfel eraan of Groen daarover het slimste voorstel naar voor heeft geschoven. Misschien heeft de partij hier geen duidelijk standpunt over."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?