Ukkelse oppositie: 'Nieuw gemeentehuis kost miljoenen extra'

© Google
| Hier komt het nieuwe gemeentehuis van Ukkel

In de Ukkelse gemeenteraad trekt oppositielid Emmanuel De Bock (Défi) aan de alarmbel. Volgens hem gaat het nieuwe gemeentehuis enkele miljoenen extra kosten en is dit "slecht werk van de burgemeester, die dit dossier niet kent." Burgemeester Boris Dilliès (MR) wijst de kritiek van de hand.

De Ukkelse gemeentediensten moeten gegroepeerd worden op de oude Fabricomsite aan de Stallestraat. De gebouwen kosten 13 miljoen euro. Volgens Emmanuel De Bock, oppositielid en Défi-fractieleider in de gemeenteraad van Ukkel, zijn de renovatiekosten van de site gestegen van 22,7 miljoen euro naar 31,3 miljoen euro. Hij baseert zich daarvoor op berekeningen van de gemeentelijke administratie.

Volgens burgemeester Dilliès is de stijging van die kosten echter te wijten aan het feit dat een aantal zaken niet waren opgenomen in de allereerste begroting. "Aankoop van meubilair, loketten en computerapparatuur waren nog niet inbegrepen," reageert Dilliès bij BRUZZ. "Ook het feit dat we asbest hebben teruggevonden en dat de prijzen inmiddels geëvolueerd zijn, speelden mee."

Financiering

Om het project te financieren zou de gemeente een aantal eigendommen verkopen. In 2016 ging men uit van een totale opbrengst van bijna 16 miljoen euro. Maar volgens De Bock blijkt uit het huidige budget dat een aantal eigendommen, waaronder het gebouw van het vredegerecht, toch niet te koop zal staan. De verkoop van gemeentelijke eigendommen zou daardoor nog maar 6,5 miljoen euro opleveren.

"We hebben er inderdaad voor gekozen om een aantal eigendommen omwille van hun erfgoedbewaarde nog niet van de hand te doen," zegt Dilliès. "Het is de bedoeling dat deze gebouwen geherwaardeerd worden en dat ze ook terug geld zullen opbrengen."

'Verschillend plan'

"Onbegrijpelijk", vindt De Bock. "Ik had enkele verrassingen verwacht, maar dit is erger dan ik me kon inbeelden", aldus De Bock. "De totale kostprijs van dit project is geëxplodeerd. Dit is slecht werk van de burgemeester, die zijn dossier niet kent."

Marc Cools, voormalig eerste schepen voor de MR, tot hij met zijn eigen lijst naar de oppositiebanken verhuisde, deelt de verontwaardiging van De Bock. "Dat de kosten van zo'n groot project oplopen is normaal", zegt Cools aan BRUZZ. "Het grote verschil hier ligt in de opbrengst uit de verkoop van gemeentelijke eigendommen. Er zijn er veel minder verkocht dan eerst gepland. Het plan dat nu op tafel ligt verschilt enorm met dat van de vorige legislatuur."

'Minder oppervlakte te huur'

"Bovendien moeten de gebouwen die de gemeente uiteindelijk niet gaat verkopen ook worden onderhouden. Dat kost ook geld", klinkt het. Een deel van het nieuwe gemeentehuis zou verhuurd worden.

Beide gemeenteraadsleden klagen aan dat een kleiner deel van het nieuwe gemeentehuis te huur zou staan. "We gingen vroeger uit van een derde van de totale oppervlakte", aldus Cools. "Maar dat wordt nu maar 336 van de 1.800 vierkante meter", weet De Bock.

Volgens burgemeester Dilliès zou het echter een slechte zaak zijn geweest om overhaast de gebouwen te verkopen. "Bovendien zijn er nog een aantal gebouwen die verkocht zullen worden," aldus Dilliès. "Zomaar beweren dat de totale prijs de lucht inging zonder rekening te houden met deze elementen, is daarom een leugen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?