Van Achter: 'België is onbestuurbaar geworden'

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Cieltje Van Achter (N-VA) ziet de onbestuurbaarheid van België na 80 dagen na de verkiezingen.

N-VA-ondervoorzitter en Brussels parlementslid Cieltje Van Achter heeft in een interview op de omroep RTBF gezegd dat haar partij wil praten met de PS, ook al staan beide partijen lijnrecht tegenover elkaar. "Ik denk niet dat het iets zal opbrengen, maar we moeten op zijn minst praten," zegt ze.

"80 dagen na de verkiezingen is er nog maar één ontmoeting geweest. De PS wil niet met ons praten, zo zegt een tweet van Elio Di Rupo. Voor ons is het een evidentie dat de twee grootste partijen van elke regio met elkaar praten. Ik zeg niet dat het iets zal opbrengen, maar we moeten op zijn minst praten," zegt Van Achter in het interview bij de RTBF.

"Voor mij is het duidelijk: België is onbestuurbaar geworden," zegt ze. "Er zijn hervormingen nodig, er is confederalisme nodig." Nieuwe verkiezingen zijn dan weer niet aan de orde voor Van Achter.

Volgens Van Achter is het confederalisme van de N-VA een "oplossing" voor de onbestuurbaarheid van België. Een gesprek met de PS moet op zijn minst duidelijk maken wat het antwoord van de partij op de bestaande "impasse" is. Ook de andere Franstalige partijen laten volgens haar niet in hun kaarten kijken. "Is hun antwoord doorgaan met een federale regering zonder meerderheid in een van de twee landsdelen? Ik weet het gewoon niet. Daarom moeten we aan tafel gaan zitten."

Van Achter blikt ook nog even terug op de Vlaamse startnota van partijvoorzitter Bart De Wever. Op de vraag of er in die nota elementen zitten die doen denken aan het discours van Vlaams Belang antwoordt ze: "Voor ons moet Vlaanderen inclusief en warm zijn. We willen een sterke gemeenschap, die vooruitgaat en die iedereen aan het werk wil doen brengen. Ik zie een ambitieus Vlaanderen in de nota van De Wever. Maar het is evident dat de wereld verandert en dat zien wij als een troef."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?