Hicham Chakir

Van corruptie verdacht gemeenteraadslid uit Molenbeek schreeuwt onschuld uit

© Belga - BRUZZ
14/10/2022

Hicham Chakir, het PS-gemeenteraadslid in Sint-Jans-Molenbeek dat in verdenking is gesteld voor passieve corruptie, blijft erbij dat hem niets te verwijten valt. Dat laat zijn advocaat, meester Karim Sedad, vrijdag weten in een persbericht. Chakir werd op 22 september opgepakt en onder aanhoudingsbevel geplaatst maar op 7 oktober door de kamer van inbeschuldigingstelling vrijgelaten onder voorwaarden.

Volgens de krant Le Soir is Chakir in verdenking gesteld in hetzelfde onderzoek waarin ook een lid van de federale spoorwegpolitie door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise onder aanhoudingsbevel werd geplaatst op verdenking van corruptie.

Nadat in de zomer in de haven van Antwerpen een container met 400 kilogram cocaïne werd onderschept, zou de federale politieman verschillende douaniers die in de haven werkten, benaderd hebben met de vraag hem te helpen toegang te krijgen tot die container. De politieman zou de douaniers ongeveer een miljoen euro geboden hebben voor hun hulp.

De politieman werd op 15 september al onder aanhoudingsbevel geplaatst. Het onderzoek zou dan verder geleid hebben naar Hicham Chakir, die als douanier werkt.

Chakirs advocaat betreurt dat mensen die bij het onderzoek betrokken zijn, hun mond hebben voorbijgepraat. "Ik wil eraan herinneren dat er zoiets bestaat als het vermoeden van onschuld, en dat een proces in de rechtbank gevoerd wordt; niet in de krant", zegt meester Sedad.

"Meneer Chakir maakt het voorwerp uit van een onderzoek naar corruptie en witwassen, maar betwist met klem dat hij zich zou schuldig hebben gemaakt aan dergelijke feiten. Mijn cliënt is al 15 jaar douanier en er is nooit een reden geweest om aan zijn eerlijkheid te twijfelen."

50.000 euro contant

Ook benadrukt zijn advocaat dat Chakir volledige medewerking heeft gegeven aan het onderzoek. "Zijn huis werd verschillende keren onderzocht, waarvan de eerste keer in het buitenland. Uiteindelijk werd overeengekomen dat hij bij terugkeer contact zou opnemen met de speurders, wat hij ook heeft gedaan. De heer Chakir is in zijn eigen huis gearresteerd," aldus Sedad.

Bij de huiszoeking werd 50.000 euro in contanten gevonden. Dat geld heeft hij volgens zijn advocaat verdiend in de evenementensector.

Volgens de advocaat wegen de elementen in het dossier bijzonder licht en heeft het PS-gemeenteraadslid het bijzonder moeilijk met wat hem overkomen is. Hij wil zijn partij niet in de problemen brengen. Ook zijn familie lijdt sterk onder het gebeuren, klinkt het.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie