Vanhengel 'niet verwonderd' over belangenconflict inschrijvingsdecreet

© PhotoNews

Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) heeft als collegelid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs gereageerd op het belangenconflict dat de Franstalige tegenhanger Cocof heeft ingediend tegen het nieuwe Vlaamse inschrijvingsdecreet. Vanhengel is "niet verwonderd, gezien de voorgeschiedenis van het Vlaamse inschrijvingsrecht."

Het nieuwe inschrijvingsdecreet trekt de voorrangsregel voor Nederlandstaligen op van 55 naar 65 procent. Een doorn in het oog van de Franstalige Brusselaars, die hun kinderen vaak naar het kwaliteitsvolle Nederlandstalige onderwijs sturen.

Dat er een belangenconflict ingeroepen werd door de Cocof verbaast VGC-collegelid Vanhengel dan weer niet, want de vorige en bestaande regelingen inzake de inschrijving van kinderen in de scholen van de Vlaamse Gemeenschap, werden reeds verschillende keren door de Raad van State en het Grondwettelijk Hof getoetst.

In juli 2012 oordeelde het Grondwettelijk hof dat het Lokaal Overlegplatform erover dient te waken dat dit percentage niet te hoog komt te liggen, zodat Brusselse kinderen waarvan de ouders noch het Nederlands, noch het Frans als thuistaal hebben, ook kans hebben op een plaats in het Nederlandstalig onderwijs.

Rechten van Brusselse kinderen

"De Cocof heeft beslist een belangenconflict in te roepen, aangezien volgens haar het nieuwe Vlaamse inschrijvingsrecht de rechten van Brusselse kinderen en hun ouders zou kunnen schaden. De Cocof oefent hier dus eenvoudigweg haar rechten uit", stelt Vanhengel.

Dat dit belangenconflict het kamperen aan de schoolpoorten in Vlaanderen zal terugbrengen, doet Vanhengel ten slotte af als onwaar, want "ook onder het huidige inschrijvingsrecht kunnen scholen samen een aanmeldings- en inschrijvingsprocedure opzetten om kamperen te vermijden", verklaart Vanhengel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?