| Wie wordt de nieuwe sterke man of vrouw van de Brusselse PS naast minister-president Vervoort (tweede van rechts), nu Laurette Onkelnx (tweede van links) er mee ophoudt?

Veel kandidaten om Laurette Onkelinkx op te volgen bij Brusselse PS

TD
© Belga
23/07/2019

De Parti Socialiste is op zoek naar een opvolger voor Laurette Onkelinx aan het hoofd van de Brusselse federatie. Onkelinx kondigde in de nasleep van het Samusocial-schandaal in 2017 haar afscheid van de actieve politiek aan.

Zoals verschillende partijen is ook de PS na 26 mei bezig met de herschikking van een aantal pionnen. Volgens de krant Le Soir is de partij nu op zoek naar iemand die de verschillende strekkingen binnen de federatie kan verbinden. De partij heeft veel stemmen verloren, zowel aan Ecolo als aan de radicale PTB-PVDA en moet nu herbronnen - binnen de schoot van de Brusselse regering.

De vier meest genoemde namen zijn Ahmed Laaouej (volksvertegenwoordiger en burgemeester van Koekelberg), Philippe Close (burgemeester van Brussel), Catherine Moureaux (burgemeester van Molenbeek) en Rachid Madrane (voorzitter van het Brussels parlement). Close is hyperpopulair in het centrum van de stad terwijl Madrane bijzonder goed scoort in Etterbeek, waar de partij traditioneel zwak staat.

Laurette Onkelinx was sinds 2013 voorzitter van de Brusselse PS-fractie. Ze kondigde in 2017 aan dat ze zou stoppen met de actieve politiek, weliswaar pas in 2019 na de regeringsonderhandelingen. Haar positie was onhoudbaar geworden na de Samusocial-affaire. Ze was namelijk een van de laatste politici die haar poulain Yvan Mayeur, de vroegere burgemeester van Brussel, bleef verdedigen. Ze leidde wel nog de onderhandelingen voor de Brusselse regeringsvorming, maar dat was haar laatste politieke wapenfeit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Laurette Onkelinx , PS , parti socialiste , Ahmed Laaouej , Philippe Close , Catherine Moureaux , Rachid Madrane , voorzittersverkiezing

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni