Het gemeentehuis van Molenbeek

Vermoedens van kiesfraude in Molenbeek bij gemeenteraadsverkiezingen

TD
© BRUZZ
22/05/2019

Er zijn onregelmatigheden opgedoken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Jans-Molenbeek, in oktober vorig jaar. Verschillende lokale partijen hebben dat vastgesteld, maar hebben hun klachten niet doorgezet. Oppositielid Ahmed El Khannouss (CDH) haalt de onregelmatigheden van onder het stof omdat hij "vreest voor nieuwe problemen".

"Het leeuwendeel van de onregelmatigheden die zijn vastgesteld is genoeg om de verkiezingsuitslag te laten annuleren," klinkt het in een advocatennota. Die waren ingeschakeld door enkele lokale verkozenen in Molenbeek om de mogelijke kiesfraude te onderzoeken in 25 stembureaus op 14 oktober, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Maar tot een klacht kwam het niet.

Niet blokkeren

Volgens de Franstalige openbare omroep RTBF zouden enkele verkozenen zich niet hebben willen uitspreken over de kwestie, omdat ze hun banden met de PS niet wilden in gevaar brengen. Ahmed El Khannouss van CDH, die het nieuws nu naar buiten brengt, wilde ook geen verder onderzoek. "Na overleg met de lokale afdeling, beslisten we om geen actie te ondernemen. We wilden de gemeente niet blokkeren of onbestuurbaar maken," zegt hij.

Hij brengt het nieuws naar eigen zeggen op dit moment omdat hij niet wil dat er opnieuw problemen opduiken op de verkiezingsdag van zondag 26 mei.

Gentillesse

Wat is er dan precies misgelopen, op 14 oktober? Dokter Patrick Bacart, die twaalfde stond op de PS-SP.A-lijst in Molenbeek, had 32 doktersbriefjes voor volmachten voorgeschreven voor enkele senioren in een rust- en verzorgingstehuis in de Birminghamstraat. Nochtans mogen artsen die ook kandidaat zijn voor een verkiezing dat helemaal niet doen volgens de kiescode.

"Ik wist niet dat dat verboden was, ik heb het uit gentillesse gedaan, uit vriendelijkheid," zegt hij. "Die mensen hadden hun steun aan mij toegezegd, dus ik heb de volmachten allemaal aan de zetel van de PS in Molenbeek gegeven. Of ze ook voor mij hebben gestemd, dat weet ik niet."

'Mensen gingen twee keer stemmen'

Maar daar houdt het niet op. Volgens de advocatennota zijn er 134 mensen met een volmacht gaan stemmen, ook al hadden ze daar de nodige certificaten niet voor. Enkele handgeschreven volmachten werden ook aanvaard, ook al mag dat niet. In totaal zou er twijfel bestaan over de geldigheid van 170 volmachten.

En er zouden ook nog mensen zijn gaan stemmen zonder oproepingsbrief, en "sommigen onder hen waren zelfs niet eens ingeschreven in de kieslijsten. Hun naam en achternaam is er achteraf manueel bijgevoegd," klinkt het in de nota. Er zou zelfs sprake zijn van kiezers die twee keer zijn gaan stemmen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek , kiesfraude , Ahmed El Khannouss , MR , PS , CDH

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni