Vervoort: 'Formatie maandag nog niet afgerond'

FH, KH
© BRUZZ - Belga
15/07/2019
Updated: 15/07/2019 17.06u

De onderhandelaars voor een Brusselse regering hebben hun plenaire vergadering opgeschort en zetten hun werkzaamheden dinsdag voort met een ultieme lezing en de vergelijking van de Franse en Nederlandstalige tekst van het toekomstige regeerakkoord, en het doorhakken van de laatste knopen. In eerste instantie zou het overleg maandag worden afgerond zodat dinsdag het regeerakkoord kon voorgesteld worden, woensdag zouden de ministers de eed al afleggen.

De zes delegaties van socialisten, groenen, Open Vld en DéFI zaten sinds 13.30 uur opnieuw rond de tafel in het Brussels Parlement. Er werd toen gesuggereerd dat het een kwestie van uren was voor er witte rook uit de schoorsteen zou komen. Verschillende partijen hadden reeds dinsdagavond een toetredingscongres gepland. Maar even voor drie uur meldde het kabinet Vervoort dat er dinsdag voortgewerkt zou worden. Het doel blijft om de Brusselse regering voor 21 juli te installeren, luidt het nog.

Vorige week bereikten de onderhandelaars van PS, Ecolo, Défi, Groen, Open VLD en One.brussels al overeenstemming over een hele waslijst van punten. Deze maandag zouden ze normaal de laatste knopen ontwarren.

Een van die knopen is de woonfiscaliteit. Een kerndoelstelling van de onderhandelingsnota is om de stadsvlucht door de middenklasse een halt toe te roepen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de korting op de registratierechten bij de aankoop van een eerste woning nog te verhogen. Tijdens de vorige regeringsperiode werd zo’n maatregel ook al eens doorgevoerd. Mogelijk wordt zo’n ingreep gekoppeld aan de verplichting om de woning in kwestie ook te isoleren.

'Principieel' tweetalig onderwijs

Ook over tweetalig onderwijs is het laatste woord nog niet gezegd. Bijna alle onderhandelende partijen zijn er een duidelijk voorstander van, maar het is nog niet helemaal uitgeklaard welk gezagsniveau zo’n onderwijs dan zou organiseren. Een recente studie stelde dat het Brussels gewest die rol kan opnemen, maar Défi zou daar bezwaar tegen hebben omdat het een eerste stap richting regionalisering van het onderwijs zou kunnen vormen, schrijft Le Soir.

Défi pleit liever voor 'taalbaden' op scholen, die naast het Nederlands ook in andere talen kunnen gegeven worden. Ecolo stelt nu voor om het principe van tweetalig onderwijs in het regeerakkoord te onderschrijven, en de precieze organisatie later te bepalen.

"Ik ben het ermee eens dat het taalonderricht moet worden versterkt, maar tweetalige scholen zijn niet onze keuze", zei Défi-voorzitter Olivier Maingain. "Er zouden taalbaden mogelijk moeten zijn, ook in andere talen dan het Nederlands zoals Engels, Duits of Spaans." Maingain pleit voor een "diversiteit van talen, eerder dan tweetaligheid".

Ministerposten

Maandag staat ook de verdeling van de ministerposten op de agenda. Behalve Rudi Vervoort (PS) en Pascal Smet (One.brussels) zal de regering allemaal nieuwe gezichten tellen. Dat betekent dat de portefeuilles van de vorige regering niet zomaar kunnen worden overgenomen.

Défi-voorzitter Olivier Maingain liet al verstaan dat hij de pakketten coherent wil bundelen, zodat bijvoorbeeld milieu en openbare netheid onder één minister vallen. Ook liet hij nog de mogelijkheid open dat Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt minister zou worden.

Auto's van snelheidsduivels in beslag nemen

De invulling van het veiligheids- en verkeersveiligheidsbeleid moet ook nog afgewerkt worden. Dit weekend bleek al dat er een zone 30 moet komen in het hele gewest, grote assen uitgezonderd. Welke assen precies, is nog voorwerp van de gesprekken. (Lees verder onder de video)

Bij hardnekkige snelheidsduivels wil het Gewest bovendien ook de wagen in beslag laten nemen, net zoals sommige Brusselse politiezones eerder al vroegen.

De voorbije jaren vulde het Gewest haar nieuwe veiligheidsbevoegdheden ook erg minimalistisch in. Hoe het beter kan, wordt nu nog afgeklopt. Verder is er ook sprake van een Staten-Generaal, die moet bepalen welke bevoegdheden van de gemeenten naar het Gewest kunnen worden overgeheveld, meldt De Standaard.

De onderhandelaars willen het openbaar vervoer ten slotte goedkoper maken voor sociale groepen. Ook hier wordt nog gevijld aan het regeerakkoord.

Vanavond dus toch geen akkoord. Al blijkt de sfeer rond de tafel wel goed te zitten. "We merken aan de tafel een goesting bij de andere partijen om een echte omslag te maken in Brussel", zei Elke Van den Brandt (Groen).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, brusselse formatie, Brusselse regering, regeerakkoord , regeringsvorming

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni