1714 Rudi Vervoort-09

| Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Gewest en bevoegd voor Veiligheid en Preventie.

Vervoort gaat samenzitten met buurtcomités over drugsproblematiek

Jasmijn Post
© BRUZZ
23/08/2023
Updated: 23/08/2023 20.02u

Naar aanleiding van de bezorgdheid over het toenemende druggebruik in verschillende wijken, heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) aangekondigd dat hij de betrokken buurtcomités zal ontmoeten. De uitnodiging volgt op een open brief van tientallen buurtcomités die de problematiek aankaartten na de berichten over stijgende criminaliteit en druggebruik rond het Noord- en Zuidstation.

Volgende week vrijdag zal Vervoort een aantal afgevaardigden van buurtcomités en verenigingen ontvangen. Het doel van de bijeenkomst is om de stand van zaken te bespreken. Ook wil hij samen met de comités werken aan mogelijke oplossingen.

De uitnodiging volgt een dag na de open brief van buurtcomités. Eric Vandezande, van het wijkcomité IJzer-Sainctelette, schreef een open brief over de verslechtering van de leefbaarheid in sommige wijken. De brief werd ondertekend door meer dan dertig buurtcomités en organisaties.

De problemen die in de brief worden aangehaald zijn openlijk drugsgebruik en dealen enerzijds en agressie en gewelddadige incidenten anderzijds. De problematiek beheerst het dagelijks leven van de bewoners: denk aan ouders die aarzelen om hun kinderen met de metro naar school te sturen. Ook zouden er mensen zijn die hun honden niet meer in bepaalde wijken durven uit te laten.

Oplossingen

Vandezande is dan ook tevreden met de uitnodiging van de minister-president. Hij hoopt dat Vervoort - en de burgemeesters in de betrokken gemeentes - een prioriteit maken van de problematiek. Voor oplossingen denkt Vandezande in de eerste plaats aan duurzaam onderdak voor de 7.000 daklozen in Brussel, maar ook aan voldoende middelen voor vervolging van dealers en verslaafdenzorg.

De publieke ruimte in de gemeentes rond het Kanaal staat op verschillende manieren onder druk, benadrukt Vandezande, die op een oplossing hoopt die de gemeentergrenzen overschrijdt. "Denk aan de vuile straten, het gebrek aan kwalitatieve publieke ruimte en de te dichtbevolkte kanaalzone."

In actie

De zet van Vervoort is opvallend, want de afgelopen dagen klonk heel wat kritiek over de afwezigheid van de minister-president in het debat rond de veiligheid van het Zuidstation, dat met gelijkaardige problemen kampt als de Brusselse wijken uit de open brief, denk aan overvallen en drugsmisbruik.

Pas toen NMBS-CEO Sophie Dutordoir de onveiligheid aan de kaak stelde in een open brief, schoot Belgisch premier Alexander Croo (Open VLD) in actie, een initiatief dat Vervoort toejuicht. Toch had hij en het agentschap safe.brussels volgens sommigen al veel eerder moeten optreden.

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni