Vervoort: 'Ook in Brussel worden maskers op de markt zeker verplicht'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 23 juli 2020

Nadat de Veiligheidsraad donderdagmiddag nieuwe maatregelen aankondigde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kwamen de burgemeesters van Brussel meteen daarna samen. Lokale besturen krijgen veel vrijheid om zelf maatregelen te treffen, de burgemeesters van Brussel willen met een eensgezind beleid komen over bijvoorbeeld het dragen van mondmaskers op de markt.

Sinds 11 juli zijn mondmaskers al verplicht in winkels, musea, bioscopen, gebedshuizen, gerechtsgebouwen en zalen. Die verplichting wordt nu uitgebreid naar alle openbare plaatsen, markten, kermissen, straatfeesten en de horecazaken.

Lokale besturen kunnen op risicoplekken, zoals winkelstraten en - centra, beslissen om ook mondmaskers te verplichten. Waar precies wel of niet een mondmasker zal gedragen moeten worden, hangt af van de gezondheidssituatie in bepaalde wijken, zo zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) in een eerste reactie aan BRUZZ.

Voor burgemeester Catherine Moureaux (PS) is het duidelijk: de gemeentes moeten met gelijkaardige maatregelen komen.

De burgemeester van Molenbeek, Catherine Moureaux (PS), benadrukt hoe belangrijk het is dat de neuzen van de burgemeesters in dezelfde richting wijzen. "Het is moeilijk om met 19 te zijn en alle vrijheid te hebben. We gaan de dingen niet te verschillend maken, dat is het hoofddoel vandaag."

In Molenbeek stonden bij de markt al borden om het dragen van een mondmaskers aan te raden. Dat wordt nu verplicht, laat Moureaux weten.

Burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) onderweg naar de conferentie van de burgemeesters.

Burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) van Watermaal-Bosvoorde lijkt iets minder zeker over het dragen van een masker op de markt. "Ik ga het waarschijnlijk verplichten, maar ik ga het nog bekijken met mijn collega-burgemeesters."

Ook hij wil maatregelen nemen die zoveel mogelijk aansluiten bij de andere gemeentes. Over een algemene plicht om een mondmasker te dragen wil Deleuze zich nog niet uitlaten. "Ga je dan een masker moeten dragen als je op de fiets komt? Ik sluit het niet uit, maar ik zal zien wat de anderen denken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?