Vervoort reageert op Jambon: 'Vaccinatie is geen race'

© PhotoNews
| Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) reageert afkeurend op de uitspraken van zijn Vlaamse collega Jan Jambon (N-VA). Die denkt aan aparte versoepelingen in Vlaanderen als de vaccinatie er sneller verloopt dan in Brussel, maar dat is volgens Vervoort onmogelijk. "Enkel versoepelen in Vlaanderen zou een grote aantrekkingskracht betekenen voor de rest van het land", zegt hij.

Jambon deed zijn uitspraak zondag in het VRT-programma De Zevende Dag. Gevraagd of aparte versoepelingen per gewest mogelijk zijn als Vlaanderen sneller vaccineert dan Brussel of Wallonië, antwoordde Jambon: "Als de spreidstand verder toeneemt, zullen we beslissingen moeten nemen."

In de Franstalige media reageerden Waalse politici alvast negatief op deze uitspraak. Ook in Brussel is minister-president Rudi Vervoort er niet voor te vinden. "Vaccinatie is geen race. Wij hebben trouwens heel veel niet-Brusselaars die in onze zorgcentra werden gevaccineerd", zegt Vervoort.

Voor die vaccinaties vraagt Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) overigens nog een compensatie. "Solidariteit is in deze tijden noodzakelijk", vindt Vervoort. "Het belangrijkste is dat we nu zoveel mogelijk mensen vaccineren en ervoor zorgen dat onze ziekenhuizen niet overbezet geraken. Enkel versoepelen in Vlaanderen zou een grote aantrekkingskracht betekenen voor de rest van het land, aangezien ons Belgisch grondgebied klein is en de interacties legio."

Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, wilde maandag niet reageren op de uitspraken van Jambon. "Het federale doel was om 70 procent van de 65-plussers te vaccineren en dat hebben we bijna behaald. Verdere uitspraken doen, is nu niet aan de orde", zei ze.

In Vlaanderen zijn nu 30 procent van de volwassenen minstens één keer gevaccineerd, in Brussel is dat voorlopig 22 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?