Maron wil meer vaccins voor Brusselaars

© PhotoNews

Om de vaccinatie van niet-Brusselaars in Brussel te compenseren, wil Brussels minister van Gezondheid Alain Maron 60.000 extra vaccins vragen. De taskforce vaccinatie reageert verrast. “Tot nu toe had niemand iets gezegd.”

Wie naar de vaccinatiecijfers van Sciensano kijkt, krijgt de indruk dat Brussel aan een trager tempo vaccineert dan de andere gewesten. In Brussel heeft volgens Sciensano 19 procent van de volwassen bevolking al een eerste vaccin gekregen, tegenover bijna 25 procent in Vlaanderen en 24 procent in Wallonië. Nieuw zijn die verschillen niet. De Brusselse gezondheidsinspectie en Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) wijzen daarvoor al langer naar de vaccinatie van niet-Brusselaars.

Sciensano registreert de vaccinaties namelijk volgens de woonplaats en niet volgens de plaats waar het vaccin gezet werd. Zo werden enkele duizenden pendelaars die in de Brusselse rusthuizen en ziekenhuizen werken in Brussel gevaccineerd, maar in Vlaanderen of Wallonië geregistreerd, terwijl de vaccins verdeeld worden onder de gewesten volgens het aantal inwoners. Donderdag liet Maron in het Brussels Parlement verstaan dat hij een compensatie van die vaccins wil.

“Het idee is dat de vaccinatie van die pendelaars de vaccinatie in Brussel niet mag vertragen”, verduidelijkt zijn kabinet in Le Soir. “Er moet een compensatie komen, want we ontvangen de dosissen op basis van onze bevolking, en die worden gebruikt voor de vaccinatie van duizenden niet-Brusselaars.”

60.000 dosissen

De GGC bereidt een nota voor die volgende week wordt overgemaakt aan de ministers van Gezondheid in Vlaanderen en Wallonië. Daarin zal Brussel om 60.000 extra vaccins vragen. “We hadden nog geen tijd om dit eerder te doen”, zegt hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven. “We wisten dat veel niet-Brusselaars hier gevaccineerd worden, maar we wisten nog niet hoeveel. Het is heel moeilijk om daarover cijfers te verkrijgen.”

Het Gewest deed zelf een rondvraag binnen de Brusselse ziekenhuizen. Daaruit bleek een maand geleden al dat meer dan de helft van de vaccins in de Brusselse ziekenhuizen werd toegediend aan niet-Brusselaars.

Taskforce

De taskforce vaccinatie bevestigt dat een deel van de Brusselse vaccins naar niet-Brusselaars ging, maar reageert nu verrast op de eis van Maron. “We stellen de quota voor de verdeling van de vaccins elke week voor aan de gewesten. Tot nu toe had niemand iets gezegd”, reageert een woordvoerster van de taskforce.

Tot nu toe is er nog maar een keer onderhandeld over de herverdeling van de vaccins. Het was toen de Duitstalige Gemeenschap die vond dat ze benadeeld werd. Uiteindelijk bood het Waals Gewest hulp.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?