Vlaamse formatie: Groen en Vlaams Belang niet uitgenodigd

© PhotoNews

Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) heeft een onderhandelingsnota voorgelegd aan Open VLD, SP.A en CD&V. Groen en Vlaams Belang werden niet uitgenodigd.

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. "Bart De Wever moet als Vlaams formateur een nota op tafel leggen die 'buvable' of aanvaardbaar is voor zijn kandidaat-regeringspartners. Die nota moet accenten bevatten van de verschillende partijen", zei Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) zondag gezegd bij VTM NIEUWS.

Open VLD kreeg zaterdag samen met SP.A een eerste onderhandelingsnota. CD&V volgde zondag. Vlaams Belang kreeg geen uitnodiging. “De Wever heeft ons wel gevraagd om ter beschikking te blijven”, zegt onderhandelaar voor Vlaams Belang Chris Janssens aan De Morgen.

Ook Groen kreeg geen nota, al was voorzitter Meyrem Almaci niet beschikbaar door een operatie. Of een uitnodiging later volgt, is nog niet duidelijk. "We zijn nog steeds beschikbaar voor een gesprek", klinkt het bij Groen.

Mogelijk werkt De Wever aan een coalitie met CD&V en Open VLD of met SP.A en Open VLD. Vraag is onder meer hoe groot de 'Vlaams Belang-stempel' zal zijn op wat De Wever aan de andere partijen voorlegt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?