Vlaamse Rand rond Brussels Airport niet opgezet met Brussels regeerakkoord

© PhotoNews

Het Brusselse regeerakkoord wordt niet geapprecieerd door de Vlaamse randgemeenten rond Brussels Airport. De burgemeesters vrezen dat hun gemeenten nog meer geluidshinder gaan ervaren.

Dat schrijft Het Nieuwsblad.

In het regeerakkoord valt te lezen dat “de activiteiten en de infrastructuur (onder meer de landingsbanen) van de luchthaven aangepast moeten worden aan de nabijheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest”. Daarnaast schrijft de nieuwe regering dat zij de levenskwaliteit van de Brusselaars als “centrale prioriteit” beschouwt.

De burgemeesters van Kortenberg, Steenokkerzeel, Tervuren, Kampenhout en Erps-Kwerps zijn niet opgezet met die verwoording. Zij beschouwen het als een pleidooi om een nieuwe landingsbaan door te trekken tot in Erps-Kwerps, zodat de luchthaven verder van Brussel komt te liggen.

Geluidsoverlast

“Een ontstellend gebrek aan respect voor de inwoners van de Vlaamse Rand”, vindt voormalig burgemeester van Kortenberg Chris Taes (CD&V) aan Het Nieuwsblad. De burgemeesters vinden dat Brussel op dit moment al minder geluidslast moet dragen dan de Vlaamse gemeenten.

Brussels minister voor Milieu Alain Maron (Ecolo) laat weten dat er nergens sprake is over een uitbreiding van de landingsbanen, omdat dat simpelweg geen Brusselse bevoegdheid is. "Dat we de levenskwaliteit van de Brusselaars voorop stellen, lijkt me logisch", zegt zijn woordvoerder aan BRUZZ.

"De geluidsoverlast is altijd een sterke bezorgdheid geweest van het Gewest, dus is het normaal dat we die proberen te verlichten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?