Saliha Raiss (Vooruit) volgt Jef Van Damme op als schepen in Sint-Jans-Molenbeek
© One.brussels/Vooruit | Saliha Raiss (Vooruit) volgt normaal gezien Jef Van Damme op als schepen in Sint-Jans-Molenbeek.

‘Voldoende handtekeningen voor voordracht schepen Saliha Raiss’

Steven Van Garsse
© BRUZZ
29/08/2023
Updated: 29/08/2023 16.19u

Woensdag debatteert de gemeenteraad van Sint-Jans-Molenbeek over de opvolger van schepen Jef Van Damme (Vooruit). Dat zou Saliha Raiss (Vooruit) moeten worden, maar het is niet zeker dat haar verkiezing al in kannen en kruiken is. Meerderheidspartij MR blijft dwarsliggen vanwege de hoofddoek die Raiss draagt. Dinsdag werden voldoende handtekeningen verzameld om Raiss voor te dragen, zo wordt door verschillende bronnen aan BRUZZ bevestigd. Of dat ook betekent dat ze woensdag verkozen raakt, is niet zeker.

Voorzitter Georges-Louis Bouchez wond er dinsdagochtend geen doekjes om. “De MR tekent de voordracht van schepen Saliha Raiss niet. Wie schepen is, heeft een uitvoerende functie en dat is niet compatibel met een religieus teken”, zo zei hij op BX1. “Want hoe kan deze schepen met hoofddoek uitleggen aan een kinderverzorgster dat die (omwille van de neutraliteitsregel voor ambtenaren, SVG) geen hoofdoek mag dragen? Dat is onmogelijk.”

De MR vormt mee de meerderheid in de gemeente, en dus komt de PS-Vooruit-MR-Open-VLD-coalitie van Catherine Moureaux (PS) in principe stemmen tekort voor de voordracht van schepen Saliha Raiss.

Dankzij Molenbeek Autrement/Molenbeek Anders, de scheurlijst van Ahmed El Khanouss (ex-CDH), en enkele handtekeningen van andere partijen, zoals de PTB, hebben PS en Vooruit voldoende handtekeningen kunnen verzamelen voor de voordracht van Saliha Raiss, woensdag op de gemeenteraad. Dat wordt door verschillende bronnen bevestigd.

Verkiezing Raiss alsnog niet zeker

Of Saliha Raiss daarmee ook verkozen raakt, is dan weer niet zeker. De stemming is geheim, dus zou het kunnen dat enkele PS’ers alsnog de kandidatuur van Saliha Raiss verwerpen, zelfs al hebben ze de voordracht ondertekend. Burgemeester Catherine Moureaux heeft momenteel haar troepen niet helemaal onder controle, dus onmogelijk is dat niet.

Ook bij PTB zegt men dat een voordracht ondertekenen niet automatisch betekent dat de schepen ook de stemmen krijgt van de partij. "We zullen zien wat Saliha Raiss te zeggen heeft. We zijn er niet om de hele tijd de meerderheid te depanneren. Wij vinden het vooral belangrijk dat de gemeenteraad een debat kan voeren over haar verkiezing. Het is niet aan de voorzitter van een partij (Georges-Louis Bouchez, SVG) om dit te bepalen."

Net zo goed kunnen leden van de MR het dictaat van Georges-Louis Bouchez naast zich neerleggen en toch voor Saliha Raiss stemmen. Dinsdagnamiddag zit de lokale MR-afdeling samen om een gemeenschappelijk standpunt te bepalen.

Opmerkelijk: Khadija Zamouri (Open VLD), die via de Lijst van de Burgemeester deel uitmaakt van de MR-fractie, heeft de voordracht van Saliha Raiss ondertekend en is ook van plan om haar kandidatuur als schepen te steunen. "Waarom niet? Politici zijn nooit neutraal. Iets anders is natuurlijk dat ze de afspraken rond neutraliteit van het gemeentepersoneel wel moet respecteren. Daar zal ik op toezien. Het kan niet de bedoeling zijn dat ze de hoofddoek gaat promoten in het Nederlandstalig onderwijs, als dat volgens de richtlijnen niet is toegestaan."

Mogelijk geen stemming

Na het debat op woensdag zou normaal gesproken ook meteen worden gestemd over de voordracht van Raiss. Maar het zou goed kunnen dat dat uiteindelijk niet doorgaat. Dinsdagnamiddag zeg het ernaar uit dat de stemming over Saliha Raiss toch verdaagd zou worden naar de gemeenteraad van 6 september.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie