Voor het eerst: gerechtelijke boetes voor vlieglawaai op luchthaven

SDS
© BRUZZ
16/11/2017

De correctionele rechtbank van Brussel heeft donderdag een Portugese en een Canadese luchtvaartmaatschappij veroordeeld tot een boete van telkens 10.000 euro omdat ze de geluidsnormen op de luchthaven Brussels Airport hebben overtreden. Het is de eerste keer dat het parket luchtvaartmaatschappijen voor de correctionele rechtbank gedaagd heeft voor dergelijke overtredingen.

Dat meldt het parket van Halle-Vilvoorde. De boetes zijn in beide gevallen grotendeels met uitstel, voor de ene luchtvaartmaatschappij met 7.000 euro, voor de andere met 8.000 euro.

Toch gaat het hier om een aardverschuiving in het vervolgingsbeleid. Vliegtuigmaatschappijen die op Brussels Airport en Brucargo landen en opstijgen moeten zich daar houden aan federale geluidsnormen, die vastgelegd zijn in een ministerieel besluit. Wie de normen overschrijdt, krijgt een administratieve boete opgelegd.

"In de meeste gevallen blijft dat ook zo", zei het parket een maand geleden daarover. "Maar als we zien dat een bepaalde maatschappij op korte tijd meerdere overtredingen begaat, gaan we wel optreden en vervolgen."

'Bijzondere omstandigheden'
Het parket heeft nu toch twee maatschappijen vervolgd. Het gaat in beide gevallen om luchtvaartmaatschappijen die aan vrachtvervoer doen en in 2014 en 2015 herhaaldelijk de geluidsnormen voor het landen en opstijgen zouden hebben geschonden. Maatschappijen die op Brussels Airport landen en opstijgen, moeten zich houden aan geluidsnormen die vastgelegd zijn in een ministerieel besluit.

De Canadese maatschappij betwistte niet dat haar toestel tot tweemaal toe de opgelegde geluidsnorm overschreden had toen het op 21 juni 2015 en op 22 november 2015 kort na 6 uur was geland. Volgens de maatschappij viel de afwijking in beide gevallen onder de bijzondere omstandigheden die het ministerieel besluit voorziet. De rechtbank was het daar donderdag niet mee eens.

'Commerciële belangen primeerden'
Die oordeelde onder meer dat de luchtvaartmaatschappij commerciële belangen liet primeren op de geluidsnormen. Het hof wees erop dat de maatschappij onder meer nog vanop de luchthaven een "slot" aangeboden kreeg dat de kans gaf de geluidsnormen niet te schenden, maar dat ze niet op dat aanbod inging. Ook met de argumenten van de verdediging van de Portugese maatschappij ging de rechtbank niet mee.

Beide kregen een boete van 10.000 euro opgelegd, voor allebei gedeeltelijk met uitstel. Ze draaien ook op voor de gerechtskosten.

Zoals Brussels minister Céline Fremault vandaag aanhaalt in het interview met BRUZZ, heeft het parket ook nog nooit een vliegtuigmaatschappij vervolgd voor overschrijding van de Brusselse geluidsnormen, die al gelden sinds 1999.

Brusselse geluidsnormen

De verdeling van de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem zorgt voor veel onenigheid tussen de verschillende gewesten. Sinds begin 2017 wil het Brussels gewest haar strengere geluidsnormen laten gelden, maar Vlaanderen heeft daar intussen al twee belangenconflicten tegen ingediend.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Economie , Brusselse geluidsnormen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni