5 oktober 2023: partijvoorzitter Conner Rousseau (Vooruit) op de persconferentie in café 't Hemelrijk in Sint-Niklaas na het incident over zijn eerdere racistische uitspraken over de Roma-gemeenschap daar

| 5 oktober 2023: partijvoorzitter Conner Rousseau (Vooruit) op de persconferentie in café 't Hemelrijk in Sint-Niklaas na het incident over zijn eerdere racistische uitspraken over de Roma-gemeenschap daar.

Voor Jongsocialisten VUB moet Rousseau zijn conclusies trekken

06/10/2023

Als het van Jongsocialisten VUB afhangt, kan Conner Rousseau niet langer voorzitter blijven van Vooruit. De Brusselse jongerenafdeling ziet niet in hoe de partij met hem nog op een geloofwaardige manier de strijd tegen het racisme kan voeren.

Dat standpunt valt af te leiden uit de verklaring die de afdeling vrijdagnamiddag deelt op X, het voormalige Twitter.

'Als Jongsocialisten van de VUB - in een van de meest diverse steden ter wereld - veroordelen we de ranzige en racistische uitspraken van de voorzitter ten strengste. Racisme heeft nergens plaats, niet in de samenleving, noch binnen onze partij. We zijn gedegouteerd over de harde aanvallen op een gemeenschap, die al zo veel geviseerd en gemarginaliseerd wordt."

De verklaring stelt dat socialisten voor solidariteit en oplossingen staan, niet voor verdeeldheid. "We dulden zo'n gedrag onder geen enkele omstandigheid. (...) Het socialisme is altijd de voorvechter geweest van het antiracisme en dit dragen we als jongerenorganisatie van de partij ook uit."

De jongeren vragen zich tot slot af hoe de voorzitter na zulke statements zichzelf nog kan zien als voorzitter van een progressieve partij. "Aan hem om zijn conclusies te trekken om zo het geloofwaardige karakter van de antiracistische strijd van onze moederpartij te herstellen."

Eerder op vrijdag stapelden de verontwaardigde reacties zich op na de opmerkelijke passage van de Vooruit-voorzitter, donderdagavond op een persconferentie. Die excuseerde zich in café 't Hemelrijk in Sint-Niklaas voor zijn beledigende uitspraken aan het adres van de Roma-gemeenschap, begin september na een avond en nacht stappen in zijn thuishaven. Al benadrukte Rousseau in zijn ontmoeting met de pers dat het vooral om “zattemansklap” ging.

Veel politici, ook van partijen waarmee Vooruit op nationaal of regionaal niveau samenwerkt, namen evenwel weinig genoegen met de excuses van Rousseau. Dronken zijn is geen excuus voor zulke uitspraken, klonkt het vaak. Zo stelde onder andere Groen-covoorzitter Naji dat er geen verzachtende omstandigheden zijn voor wat Rousseau deed: “Racisme is racisme."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni