Voorontwerp hernieuwd geluidsplan goedgekeurd

© PhotoNews
| Het wegverkeer staat in de top drie van storend lawaai.

De Brusselse regering heeft het voorontwerp van het geluidsplan Quiet Brussels goedgekeurd. Met dat plan wil het Gewest het lawaai in de stad verminderen. Tegen begin 2019 moet dat herziene plan er liggen, op vraag van Europa.

Die Europese richtlijn zegt dat landen en regio's om de vijf jaar een geactualiseerde geluidsbelastingskaart en -plan klaar moet hebben. Het laatste plan dateert van 2009. In 2014 koos men ervoor het plan niet te actualiseren, omdat er zich geen grote veranderingen hadden voorgedaan. Iets wat Europa toestaat. 

In Brussel gaat dat plan Quiet Brussels heten, en het voorontwerp daarvan is donderdagmiddag op de Brusselse ministerraad goedgekeurd. In dat plan drie speerpunten: het verminderen van de effecten van lawaai op de gezondheid, ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot rustige plekken en het behoud van de aantrekkelijkheid van de stad.

Daartoe worden 45 maatregelen voorgesteld, gaande van het ‘matigen van het verkeer’, over een andere wegbedekking tot het laten naleven van de geluidsnormen voor vliegtuigen. Quiet Brussels brengt ook 'comfortzones' in kaart (gemiddeld minder dan 55 decibel, te vergelijken met licht verkeerslawaai). Die kaart met parken, bossen en diens meer zal via een app beschikbaar zijn.

Het plan wordt nog onderworpen aan een openbaar onderzoek, en de mening van gemeenten en de andere gewesten in dit land. Tegen begin 2019 moet het plan af zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?