De abdij van Vorst, met het Sint-Denijsplein en de fabriek van Audi Vorst.

| De abdij van Vorst, met het Sint-Denijsplein op de voorgrond en de fabriek van Audi Vorst linksboven.

Vorst dreigt Europese subsidie van 7 miljoen te verliezen

SD
19/02/2022

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) bevestigt dat een beroep bij de Raad van State tegen de vergunning van de restauratie van de abdij in Vorst slecht nieuws zou kunnen zijn voor een Europese subsidie van 7 miljoen euro die Vorst gekregen heeft. Dat blijkt uit een antwoord vrijdag op een parlementaire vraag van parlementslid Delphine Chabbert (PS).

Drie buurtbewoners en de vereniging Inter Environnement Bruxelles (een federatie van buurtcomités) hebben in december beroep aangetekend bij de Raad van State om de bouwvergunning voor de restauratie van de abdij in Vorst te laten annuleren.

De vergunning ervan werd op 29 september toegekend. Voor het ontwikkelingsproject ontving de gemeente in 2014 zeven miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Maar aan die subsidies zijn voorwaarden verbonden: de werkzaamheden moeten vóór begin 2024 zijn voltooid. Het beroep bij de Raad van State riskeert de restauratie enorm te vertragen. Daardoor dreigt de gemeente de Europese subsidies, 17 procent van het budget, mis te lopen.

“Wij bevinden ons in een rechtsstaat en kunnen niet op voorhand oordelen over de opportuniteit en de geldigheid van een beroep,” reageerde de minister-president Vervoort tijdens het vragenuurtje in het Brussels parlement. Hij benadrukte vooral het belang van de strikte deadlines voor de financiering.

“Tegen eind 2023 moeten wij het programma hebben voltooid. In 2025 moet het project operationeel zijn, anders verliezen we een bedrag van ongeveer 7 tot 7,5 miljoen euro,” klinkt het. “Ik hoop dat we een oplossing vinden."

Het project, dat samen met Beliris wordt gerealiseerd, omvat de bouw van de toekomstige Franstalige gemeentebibliotheek van Vorst, een ruimte voor de muziekacademie en de bouw van een theaterzaal met 300 plaatsen.

Buurtbewoners vinden dat de nieuwbouw het erfgoedkarakter van de Abdij van Vorst teniet doet.

Opmerkelijk: bij de klagende partijen is ook Annie Richard. Zij is voormalig schepen van wijkconrtracten in Vorst (2006-2012) voor Ecolo en was destijds ook voorstander van een restauratie, al was ze zelf niet betrokken bij het huidige restauratieproject. In de krant La Libre verdedigt ze haar houding. "Een modern gebouw neerzetten op een zeventiende-eeuwse site, of gebouwen afbreken die in goede staat zijn, dat lijkt me niet echt nodig."

Aby, de nieuwe toekomstige culturele pool aan de Abdij van Vorst

| Aby, de nieuwe toekomstige culturele pool aan de middeleeuwse Abdij van Vorst. De nieuwbouw is een doorn in het oog van sommige buurtbewoners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Politiek , Raad van State , abdij vorst

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni