Weer protest gepland tegen VUB-lezing Theo Francken

© Arno Mikkor / Flickr
| Staatssecretaris Francken (N-VA) vraagt zich op Twitter alvast af of hij dit jaar wel tot in de aula zal geraken.

Vorig jaar werd een geplande lezing van de staatssecretaris noodgedwongen geannuleerd omdat studenten de ingang naar de aula versperden. De N-VA’er komt volgende dinsdag terug naar de VUB, maar opnieuw is er protest voorzien. "Ik ben benieuwd of ik ditmaal wel binnen geraak", schrijft Francken donderdag in een tweet die onder meer aan rector Caroline Pauwels gericht is.

Een uur voor de lezing van komende dinsdag organiseren onder andere Comac, de studentenbeweging van de PVDA, en Movement X een ‘mars voor mensenrechten en tegen racisme.’

Net als vorig jaar begrijpt Comac niet waarom de VUB Francken uitnodigt om een lezing te geven. “Hij wakkert racistische gevoelens in de maatschappij aan, dat is niet waarvoor het recht op vrije meningsuiting dient,” aldus voorzitter Max Vancauwenberge.

Hij geeft wel aan dat het niet de bedoeling is om de lezing tegen te houden. “Daarom organiseren we de mars een uur op voorhand.”

Ook leden van de rechts-nationalistische jongerenbeweging Schild & Vrienden zullen er voor het eerst bij zijn. Zij 'beveiligden' eerder de lezingen van Francken, maar zullen naar eigen zeggen dit keer enkel komen om de lezing bij te wonen. “We willen het signaal geven dat het belangrijk is om het recht op vrije meningsuiting te respecteren", zegt medeoprichter Dries Van Langenhove.

Staatssecretaris Francken vraagt zich op Twitter alvast af of hij dit jaar wel tot in de aula zal geraken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?