Wie is Tinne Van der Straeten, de nieuwe minister van Energie?

© Belgaimage
| Tinne Van der Straeten (Groen) tijdens een zitting van de klimaatcommissie in november 2019.

De Brusselse politica Tinne Van der Straeten wordt de nieuwe minister van Energie. Die bevoegdheid is haar op het lijf geschreven.

Tinne Van Der Straeten (Malle, 1978) is afrikaniste (Ugent) en als advocate in klimaat- en energierecht gespecialiseerd.

Haar politieke carrière verliep hobbelig. Haar politiek talent bleek al snel toen ze ondervoorzitter van Groen werd in 2005. Ze werd een jaar later gemeenteraadslid in Koekelberg. In 2007 raakte ze in de Kamer verkozen in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, maar bij de verkiezingen in 2010 liep ze de kamerzetel mis. Door de grillige apparentering met het kiesarrondissement Leuven werd Eva Brems verkozen voor Groen en niet Tinne Van der Straeten.

Ontgoocheld zette ze een stap terug uit de actieve politiek en ging ze zich concentreren op de advocatuur. Ze bleef wel actief in de lokale politiek.

In 2018 werd ze herverkozen als gemeenteraadslid in Koekelberg. Gesterkt door de groene golf die Ecolo-Groen in heel Brussel omhoog stuwde, smeedde ze in haar gemeente een coalitie met de PS waardoor burgemeester Philippe Pivin (MR) naar de oppositiebanken werd verwezen.

Ze werd er schepen maar had haar zinnen al op de federale verkiezingen van 2019 gezet. Ze kreeg een goede plaats op de Ecolo-lijst en raakte met bijna 11.000 stemmen verkozen in de kamer. Voor een Nederlandstalige Brusselaar is dat een monsterscore.

In het parlement volgde ze vooral de energiedossiers, waarmee ze bij vriend en vijand respect afdwong.

Van Der Straeten woont samen en heeft twee dochters. Dit voorjaar zat ze even ziek thuis met het nieuwe coronavirus.

In september 2019 was Van der Straeten nog te gast in A la Carte. Het ging daar, toen ook al, over de stroeve regeringsformatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?