Live

10 jaar Picnic the Streets: 'De voetgangerszone is top, maar het kan nog beter'

© BRUZZ
12/06/2022
Updated: 12/06/2022 12.57u

Tien jaar geleden vond het burgerprotest Picnic the Streets plaats met als eis 'Haal dat autoverkeer weg op de centrale lanen'. Ondertussen is het zover en wordt zondag de tiende verjaardag gevierd.

De live-uitzending van BRUZZ is begonnen. Onze vliegende reporter ging alvast een kijkje nemen bij de sit-in aan het beursplein, de plek waar alles tien jaar geleden begon. Hij sprak daar met Teresa Epalza, deelneemster aan de actie.

Gerben Van den Abbeele was er tien jaar geleden bij, de activist en mede-initiatiefnemer kijkt tevreden terug naar het protest van toen. Gunnar die vraagt zich vooral af wat hij vindt van het resultaat. Die vraag beantwoordt Van den Abbeele live in onze BRUZZ-bus.

Ondertussen maakte onze reporter een korte wandeling over de voetgangerszone met Fatima Zibouh, politicologe en medeoprichtster van W100. Een organisatie die ijvert voor meer veiligheid in de publieke ruimte. Voor iedereen, maar zeker voor vrouwen. “Er moet meer preventie komen, het Beursplein moet een veilige plaats zijn voor iedereen.”

Ook BRUZZ-journalist Kris Hendrickx is op vaderdag aanwezig aan onze BRUZZ-bus. Ieder uur bespreekt hij met Gunnar een thema gelinkt aan de voetgangerszone. Beginnen doen ze met het belang van burgerinitiatieven en de gevolgen op de Brusselse mobiliteit.

Maar wat vindt de vrouw in de straat van de Brusselse voetgangerszone? Esther Scheyltjens uit Halle is fan, en steekt dat niet onder stoelen of banken: "Voor mij is de voetgangerszone top."

Wie zijn de mama en papa van de voetgangerszone? Een moeilijke vraag volgens BRUZZ-journalist Kris Hendrickx. Wat zeker is: “De voetgangerszone had er nooit gekomen zonder burgerdruk.” De vraag wie de ‘bedenker’ was, is moeilijker te beantwoorden. “Mayeur mogen we misschien de politieke peetvader noemen.” Maar zoals zo vaak in Brussel is het ingewikkelder dan dat.

Ook aan de Vlaamsepoort wordt er vandaag gepicknickt, onder de noemer Picnic The Bridge. Minder auto's is het doel. Om zo in ieder geval de verkeerssituatie veiliger te maken. We spraken erover met met deelnemer Joost Vandenbroele, die er tien jaar geleden ook bij was. "We staan hier met een gelijkaardige strijd en eisenpakket als toen," zegt hij.

Uit het CurieuzenAir burgeronderzoek blijk dat de Vlaamsepoort een van de vervuilendste punten is in Brussel. Dat moet veranderen, vindt Lieselotte Gevens van mede-organisator BRAL. Daarom voert ze vandaag actie op de brug tussen Molenbeek en Brussel Stad voor minder motorisch verkeer. Gevens lijkt alvast tevreden met de opkomst van Picnic The Bridge.

Directeur van de Beursschouwburg Melat Gebeyaw Nigussie weet als geen ander wat de voetgangerszone teweegbrengt. Ze geeft de autovrije zone een zeven op tien en vertelt in onze BRUZZ-bus aan Gunnar welke invloed de autovrije zone heeft gehad op haar Beursschouwburg. “Als cultuurhuis zien wij veel meer passage.”

Collega Kris Hendrickx komt opnieuw aanschuiven bij Gunnar, ditmaal hebben ze het over de economie op en rond de Anspachlaan. Het favoriete onderwerp van onze radiopresentator, want hij kan geen hamburgers meer zien. "Het was lang moeilijk voor de handelaar, en vooral de communicatie zorgde voor veel frustratie." Mensen vonden met andere woorden hun weg niet meer naar de lokale winkelier of restaurantuitbater. "Maar er is beterschap op komst."

Ook artieste Chibi Ichigo en danser Michael kwamen langs op onze bus. Ze lieten hun licht schijnen op de voetgangerszone, een plaats waar ze beiden veel vertoeven. Chibi Ichigo: “Van mij krijgt de voetgangerszone een negen, puur omdat de fietsers en steppers mij soms laten verschieten.” Daarnaast kregen ze kort de kans om reclame te maken voor hun closet sale aan Cobra Bar, die loopt nog tot 19 uur vandaag.

Onze reporter ging in de tussentijd nog eens op wandel. Deze keer met Koen De Koker, inwoner van de voetgangerszone een voormalig cafébaas in de buurt. Hij ziet de verandering als een stap vooruit, maar toch: "De bereikbaarheid voor klanten blijkt toch een probleem."

Leerkracht en auteur Dyab Abou Jahjah woont in Sint-Jans-Molenbeek, maar wandelt regelmatig door de voetgangerszone en kent de plek dus ontzettend goed. Uit onderzoek van de VUB blijkt dat 53 procent van de Brusselaar fan is van de zone: "Dat vind ik mooi, verrassend, maar mooi," vertelt Abou Jahjah. "Voor mij is de voetgangerszone een top, maar nog in wording." Gunnar stelt zich dan weer vragen bij de hamburgerplannen van Abou Jahjah in ons magazine.

Ook de duurzaamheid van de Brusselse voetgangerszone is een discussiepunt volgens BRUZZ-journalist Kris Hendrickx. De balans is duidelijk: "Het is een heel grote stap vooruit." Toen de auto vertrok, verdween ook het lawaai en dat is een van de vele positieve gevolgen.

Een speciale uitnodiging voor de BRUZZ-bus kwam er voor onze vaste fotografe Saskia Vanderstichele. Maar er is meer, tien jaar geleden was ook zij aanwezig op 'Picnic The Streets' en de foto's die ze toen trok, hangen nu uit aan het beursgebouw. Zelf komt ze bijna elke dag in de voetgangerszone, vooral als het zonnetje schijnt vindt ze dat een aangename plek.

David Stevens is fietsflik in de voetgangerszone en kent dus als geen ander de sterke, maar ook zwakke, punten van de Anspachlaan. De laatste weken kwam zijn brigade meermaals in ons nieuws, met het uitdelen van boetes aan snelle steppers en fietsers. “Vandaag zijn er al twee steppers op de bon gegaan,” vertelt hij met enige trots.

Ook de toeristen hebben een mening over ons Brusselse voetgangerszone. Onze vliegende reporter vroeg de mening van twee Canadezen en zij waren duidelijk: "Brussel is de beste stad van Europa. In Canada is er overal verkeer, dit is aangenamer."

Het is niet de eerste en zal waarschijnlijk ook niet de laatste keer zijn dat het valt, maar de voetgangerszone die verandert laat in de avond toch. Minder gezellig, misschien ook gevaarlijk. Kris Hendrickx, onze specialist voetgangerszone, nuanceert. “Het aantal aangiftes voor kleine criminaliteit blijkt wel verminderd de laatste jaren.” De onveiligheid voor vrouwen blijft wel een hekel punt.

Naast de vele bezoeken van BRUZZ-journalist Kris Hendrickx, kwam ook collega Arthur Bagage langs in de bus. En ook hij moest de voetgangerszone een score geven en kwam vertellen over zijn reportage ‘Een nacht in de voetgangerszone’. Samengevat: “Intens.”

Een mooie wandelzone, dat moet wel goud zijn voor een influencer. Zo dacht ook Alexe Vidal, Tiktokker voor onder meer visit.brussels en Brussel Mobiliteit. De bedoeling van zijn account is om Brussel beter in beeld te brengen. Zijn 400.000 volgers lijken de voetgangerszone alvast te smaken: "Het is vooral de herkenbaarheid die goed werkt op sociale media.

Afsluiten doet Kris Hendrickx met een blik op de toekomst. 16 augustus gaat het circulatieplan in de Vijfhoek van kracht, het verkeer wordt op die manier volledig uit het centrum geweerd. "Dat kan de voetgangerszone nog een beetje extra waarde geven." De Anspachlaan is nog steeds work in progress, maar blijkt dus al bij al een geslaagde metamorfose te ondergaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni