10 procent minder leerlingen in Schaarbeekse Ecole N°1 na rellen vorig jaar

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Protest voor de schoolpoort in april dit jaar

De Schaarbeekse Ecole N°1 telt dit jaar minstens tien procent minder leerlingen. Dat bevestigt de Schaarbeekse schepen van Franstalig Onderwijs Michel De Herde (Défi) aan BRUZZ. In april protesteerden tientallen woedende ouders voor de schoolpoort, omdat een vierjarig kind volgens hen misbruikt was. "Zij zeggen nog altijd dat wij pedofielen beschermen, wat natuurlijk nonsens is."

Vorig schooljaar was de Ecole N°1 in de Josaphatstraat in Schaarbeek het decor van enkele relletjes. Tientallen ouders protesteerden er toen twee dagen voor de schoolpoort. Volgens die ouders was een vierjarig kind misbruikt op school, wat het parket al snel tegensprak. Door de onrust moest de school zelfs twee dagen dicht.

Dit schooljaar heeft de school minder inschrijvingen. Dat zegt Schaarbeeks schepen van Franstalig Onderwijs Michel De Herde (Défi) aan BRUZZ. "Definitieve cijfers krijgen we pas op 30 september, maar voorlopig lijkt het erop dat de school minstens tien procent minder leerlingen telt", aldus De Herde.

Voor De Herde is de oorzaak van het dalende aantal inschrijvingen duidelijk. "Dit heeft alles te maken met wat er zich vorig jaar heeft afgespeeld", klinkt het. "Ouders vertellen me expliciet dat ze hun kind niet meer willen inschrijven omdat ze denken dat wij zaken proberen te verbergen", zegt de directrice van de school Catherine De Baets aan BRUZZ. "Zij zeggen nog altijd dat wij pedofielen beschermen, wat natuurlijk nonsens is."

Een dipje

Volgens de directrice is dit de eerste keer in jaren dat het aantal inschrijvingen in haar school daalt. "We hebben de voorbije jaren goed stand gehouden. Nu zien we vooral minder inschrijvingen in onze kleuterschool", aldus De Baets.

Daardoor bestaat de kans dat de school op minder personeel zal kunnen rekenen. "Minder leerlingen betekent minder budget. Tegen het einde van vorig schooljaar was de sfeer onder het personeel al iets positiever. Maar nu zit iedereen weer in een dipje", zegt de directrice nog. "Een kleuterjuf die tien jaar haar best heeft gedaan, dreigt nu haar job te verliezen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?