Rellen aan Schaarbeekse school: oproerpolitie zette traangas in

EDB
© BRUZZ
30/04/2019
Updated: 30/04/2019 15.04u

De gemoederen aan de Franstalige gemeenteschool École 1 in Schaarbeek zijn stilaan aan het bedaren. Eerder demonstreerde een massa woedende betogers voor de school omdat die niet geloofde dat er geen sprake is van zedenfeiten, zoals het parket eerder op dinsdag aankondigde. De oproerpolitie zette traangas in, één iemand werd intussen naar het ziekenhuis afgevoerd.

Hoewel het Brusselse parket gemeld had dat er geen sprake was van strafbare feiten, verzamelde zich dinsdag voor de tweede dag op rij een woedende massa voor de school. Daarbij bekogelden de meer dan 150 aanwezigen de politie met eieren en andere projectielen, sloegen ze op verkeersborden en riepen ze luidop ‘école de pédophiles’. Volgens verschillende media was het merendeel van de betogers afkomstig uit de Guinese gemeenschap, waar ook het meisje uit afkomstig is.

Omstreeks 14 uur verdreef een 50-tal leden van de oproerpolitie de mensenmassa uit de straat. Intussen bevindt zich nog een 100-tal mensen aan weerszijden van de straat omdat de politie die gesloten houdt. "Verschillende vensters van de school werden ingeslagen, net als de ruiten van twee politiewagens," zegt de woordvoerster van politiezone Noord aan BRUZZ. "Omstreeks 14.30 uur moest de politie traangas inzetten. Eén persoon viel daarbij op de grond en moest naar het ziekenhuis afgevoerd worden."

De ouders geloven niet dat er geen sprake is van zedenfeiten en eisen een tegenexpertise. “Een jong meisje kan geen infectie krijgen waardoor ze op deze manier bloedt,” klinkt het. Een comité van ouders nam alvast een advocaat in de arm.

Moeder

"Wij bedanken iedereen die ons ondersteunt in deze moeilijke periode," zegt de moeder van het meisje aan het European Observatory for Democracy and Peace (EODP), een platform voor burgerjournalistiek. "Wij willen weten wat er gebeurd is, en waar en hoe de feiten zich hebben afgespeeld."

"We willen ook weten waar de verantwoordelijken van de school waren toen het gebeurde, opdat de feiten zich niet kunnen herhalen. Wij blijven hier tot rechtvaardigheid geschiedt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving, Onderwijs, school, Onrust aan Schaarbeekse school, seksueel misbruik

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni