1.000 deelnemers op mars tegen racisme: 'Laat alle vluchtelingen legaal migreren'

MW
© BRUZZ
20/03/2022

In verschillende steden in België werd vandaag gemanifesteerd tegen racisme en discriminatie. In Brussel bracht de actie zo’n 1.000 deelnemers op de been. Een brede groep actievoerders protesteerde tegen structureel racisme, islamofobie, maar ook tegen het verschil in vluchtelingenbeleid voor Oekraïners en mensen van andere nationaliteiten.

Van het kruispunt van de Koning Albert II-laan en de Boudewijnlaan, trok een mars via de Kleine Ring naar het Albertinaplein. De mars is een initiatief van Platform 21/03, een collectief van organisaties en burgers tegen racisme en discriminatie. Over het hele land organiseerde het vandaag meerdere acties. Zo kwamen ook mensen op straat in o.a. Gent, Antwerpen, Namen en Luik.

In Brussel wist het platform alvast een diverse groep actievoerders te mobiliseren. De Brusselse politie telde zo’n 1.000 aanwezigen op een breed gedragen manifestatie. Zo liepen, naast vluchtelingenorganisaties, ook heel wat organisaties mee die zich inzetten voor sans-papiers, maar ook politieke partijen als Ecolo, Groen en PVDA-PTB waren vertegenwoordigd.

‘Er is nog veel (structureel) racisme in onze samenleving’

Ook Manuel Abramowicz, die als journalist gspecialiseerd is in extreemrechts, loopt mee: “Er is nog veel racisme in onze samenleving, ook structureel racisme. We zien dat er breed gemobiliseerd wordt, de scouts loopt bijvoorbeeld mee. Tegelijkertijd zien we hoe extreemrechts het doet in de peilingen. De strijd is nog niet voorbij.”

“Veel mensen hier klagen aan dat ze het slachtoffer zijn van structureel racisme vanuit de staat,” vertelt onze reporter ter plaatse. “Daarnaast zie ik veel banners en slogans tegen het hoofddoekenverbod en islamofobie.”

De Brusselse studente Ilona is één van hen: “islamofobie is wijdverspreid, dat zien we vandaag onder meer in het hoofddoekendebat. Vaak wordt islamofobie niet eens als racistisch gezien.” (Lees verder onder de fotogalerij)

Er is ook kritiek op het huidige asielbeleid in ons land. Mehdi Kassou van BXL Refugees eist “dat er voor àlle vluchtelingen een veilige en legale manier komt om te immigreren en dat er een waardige opvang komt voor alle vluchtelingen.” Hij vraagt verder “psychologische, medische en sociale bijstand voor alle vluchtelingen. De overheid spreekt dan wel over een kwalitatieve opvang, maar die moet er ook komen voor de mensen die al maanden wachten voor het Klein Kasteeltje.”

Twee maten, twee gewichten in asielbeleid

Verder is er kritiek met betrekking tot de ongelijke behandeling van Oekraïense en andere vluchtelingen. Ook Kassou klaagt, net als vele anderen op de mars, het verschil in het asielbeleid aan:

“Ik ben zeer tevreden dat er voor de Oekraïense vluchtelingen zo’n kwalitatieve opvang wordt voorzien, maar die moet er komen voor alle vluchtelingen. Ook voor vluchtelingen uit Oekraïne, die een andere nationaliteit hebben. Waarom wordt iemand met een andere nationaliteit dan de Oekraïense, maar er wel al 20 jaar woont en nu is moeten vluchten, anders behandeld dan vluchtelingen met een Oekraïens paspoort?”

Na enkele speeches op het Albertinaplein, eindigde de manifestatie, die rustig is verlopen. De politie was aanwezig om de mars in goede banen te leiden, maar meldt geen incidenten. Wel was er enige tijd verkeershinder op de Kleine Ring.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni