12 nieuwe buren voor Recyclart in de Manchesterstraat

ADD
© Belga
27/07/2021

Het Brussels Gewest wijst twaalf tijdelijke gebruikers aan voor een deel van de gebouwen aan de Manchesterstraat 17-19 in Molenbeek. De tijdelijke projecten zullen samen een oppervlakte van bijna 3.000 vierkante meter in beslag nemen.

De gebouwen aan de Manchesterstraat 13-15 en 17-19 zijn op termijn bestemd voor culturele, artistieke en creatieve producties en aanverwante voorzieningen (zoals kantoren, een polyvalente zaal en kunstenaarsresidenties). In april 2020 besliste de Brusselse regering al dat de vzw Recyclart in het gebouw aan de Manchesterstraat 13-15 mocht blijven, omdat haar activiteiten aansluiten bij het toekomstige creatieve centrum.

In maart volgde dan een oproep voor tijdelijke projecten in een aantal verdiepingen van twee gebouwen op de binnenplaats van het huizenblok aan de Manchesterstraat 17-19. De totale in gebruik te nemen oppervlakte bedraagt bijna 3.000 m². Van de 28 dossiers selecteerde de Maatschappij voor Stedelijke Inrichtingen (MSI) er 12. Die zijn actief in zowel dans, podium, literatuur, visuele en radiokunsten, beeldende kunsten als sociale media.

'Essentieel belang'

"Zoals we eerder al met succes voor andere stedelijke ontwikkelingsprojecten in Brussel hebben gedaan, willen wij de voorbereidende fase van deze reconversie aangrijpen om tijdelijke projecten te ontwikkelen, voordat de werken van start gaan. Ruimtes zoals deze, waar mensen vrij en naar believen dingen kunnen uitproberen, zijn van essentieel belang. Door de gezondheidscrisis die de cultuur- en evenementensector, maar ook de bevolking zwaar getroffen heeft, zijn dergelijke lokale projecten waardevol", legt Brussels minister-president Rudi Vervoort uit.

"Ze bieden de buurtbewoners en de Brusselaars, maar ook de bezoekers van ons hoofdstedelijk gewest de kans om zich deze plaats eigen te maken, elkaar te ontmoeten, samen te werken, van gedachten te wisselen, enzovoort. De locatie zal tijdens de overgangsfase een specifieke identiteit krijgen, die na afloop van het tijdelijke gebruik zal blijven voortbestaan."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni